Tuğrul Türkeş için ihraç kararı çıktı

Tuğrul Türkeş için ihraç kararı çıktı
Partisinin karşı olmasına rağmen seçim hükümetinde görev kabul ettiği için MHP'den ihracı istenen Tuğrul Türkeş hakkında karar çıktı.

MHP Merkez Disiplin Kurulu'nun, Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in kesin ihracına karar verdiği açıklandı. Merkez Disiplin Kurulu'nun kararı oy birliğiyle aldığı bildirildi.


Tuğrul Türkeş için ihraç kararı çıktı
MHP Merkez Disiplin Kurulu'nun, Başbakan Yardımcısı ve MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in kesin ihracına karar verdiği açıklandı. Türkeş'in parti üyeliğinden çıkarılması kararı hakkında, MHP Basın Birimi'nden, yapılan yazılı açıklamada "Milliyetçi Hareket Partisi Tüzüğü'nün 79. ve 81. maddeleri uyarınca tedbirli olarak kesin çıkarma cezası ile cezalandırılması istemiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilmiş bulunan Yıldırım Tuğrul Türkeş hakkında düzenlenen disiplin soruşturması dosyası 05.09.2015 tarihinde münderecatı müzakere edilmiş, yapılan müzakereler sonucunda gizli oylama-açık tasnif usulü ile oylama ve sayım yapılarak; MHP Ankara / Çankaya İlçe Teşkilatı üyesi Yıldırım Tuğrul Türkeş'in Milliyetçi Hareket Partisi Tüzüğü'nün 78/4 - (c) , (d) , (e) , (i) maddeleri uyarınca parti üyeliğinden 'kesin çıkarma' cezası ile cezalandırılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.  Türkeş, kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecek. Kurul, başvuru yapılması halinde itirazı en geç 15 gün içinde sonuçlandıracak. Türkeş'in, partideki itiraz yollarını kullandıktan sonra nihai karara karşı 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesine başvurma hakkı da bulunuyor. Seçim Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, önceki gün yaptığı basın toplantısında MHP'den gelen eleştirilere "Benim Başbakan Yardımcısı olmam nedeniyle benim partim MHP de iktidar olmuştur. Ben partimi iktidar yaptım." yanıtını vermesinin ardından MHP lideri Devlet Bahçeli'den zehir zemberek bir açıklama gelmişti. 

Kimse partinin üzerinde değil
Bahçeli, Türkeş'in gidişi MHP'ye oy kaybettirir mi sorusuna da "Bir dağa bir serçe konsa dağ ne kazanır, bir dağdan bir serçe kalksa dağ ne kaybeder? Bilmem anlatabildim mi?" demişti.  Devlet Bahçeli, "Hiç kimse hiç bir partili kendisini yasalar üzerinde görmemeli, tüzüğün üstünde görmemeli, partinin üstünde görmemeli, o partiye gönül vermiş insanlar üstünde görmemeli. Yasaya, tüzüğe yersiz kalmış olan kişi, disiplin kurulu gereğiyle her türlü işlemle muhatap kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bunu siz de yakından göreceksiniz" şeklinde konuşmuştu. Tuğrul Türkeş, 29 Ağustos'ta Milliyet Gazetesi'ndeki  röportajında MHP'den ihraç edilmesine yönelik iddialara ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: "Sayın Bahçeli beni seçimde listeye koymayabilir, genel başkan yardımcılığı görevinden de alabilir. Ama beni MHP'den atamaz. MHP benim babamın partisidir. MHP benim için tektir. Milliyetçi hareket her şeyimdir. Beni partiden atmaya kimsenin gücü yetmez."



Sandalye sayısı düştü
Türkeş, MHP'nin aldığı "kesin ihraç" kararıyla "Ankara bağımsız milletvekili" haline gelirken, MHP'nin 80 olan milletvekili sayısı da 79'a indi.  Bu durum, 7 haziran seçimleri sonrasında TBMM'de eşit üyeyle temsil edilen MHP ve HDP dengesini, HDP lehinde bozdu. HDP, resmen TBMM'nin 3. büyük partisi haline geldi. Bu durum, TBMM'de kullanılan toplantı salonlarından, Meclis Genel Kurulu'ndaki oturma düzenine kadar pekçok unsuru değiştirecek nitelikte. Mevcut sistemde,TBMM'deki partiler Genel Kurul'da, Başkanlık kürsüsü karşıya alındığında, temsil oranlarına göre sağdan sola doğru oturuyorlar.  En sağdaki bölüme, hükümet partisi yerleşiyor. Ancak bir koalisyon hükümeti söz konusu ise, koalisyonun küçük ortağı da hükümet bölümünde yer alıyor.  Muhalefet partileri de, temsil oranlarına göre, sağdan sola doğru, sırayla Genel kurul'daki koltukları paylaşıyorlar.  7 Haziran sonrası sistemde, en çok oyu alan AKP en sağa otururken, AKP'li vekilleri, CHP, MHP ve HDP izlemişti. Ancak şimdi, HDP'nin vekil sayısı MHP'den bir fazla olduğu için, HDP de resmen TBMM'de temsil edilen "3.parti" haline geldi. Ancak seçim dönemine girilmesi ve TBMM'nin de 1 Ekim'de aç kapa yapacağı göz önüne alındığında sıralamanın değişmesinin beklenmediği belirtildi.