TÜİK ikiye mi bölünecek?

TÜİK ikiye mi bölünecek?
Yeniden yapılandırma ile TÜİK’in bölünmesi beklenirken enflasyonu Hazine, yoksulluğu Çalışma Bakanlığı açıklayacak.

Enflasyondan milli gelire, işsizlikten dış ticarete, nüfustan göçe kadar yüzlerce alanda resmi veri yayımlaya  Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) güvenilirliği tartışılırken şimdi de ikiye bölünerek iki ayrı bakanlığa dağıtılabileceği iddia edildi.

Sözcü'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle birlikte kamu kurumlarında başlayan kapsamlı yeniden yapılandırma çalışmalarının içine TÜİK'in de alındığı öğrenildi.

Halen üzerinde çalışmaları devam eden taslak metinlerde, TÜİK Başkanlığı'nın, teknik faaliyet alanlarına göre iki ayrı genel müdürlüğe bölünerek iki ayrı bakanlığa bağlanması, görevi istatistik üretmek olmayan personelin ise üçüncü bir bakanlığa gönderilmesi öngörülüyor.

ENFLASYON ALBAYRAK’TA

Taslak düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde, TÜİK, Ekonomik Göstergeler Genel Müdürlüğü ile Sosyal Göstergeler Genel Müdürlüğü isminde 2 ayrı genel müdürlüğe ayrılacak. Enflasyon, milli gelir, dış ticaret gibi ekonomik göstergelerle ilgili resmi istatistikleri üretmek, kullanıma sunmak ve yaymaktan sorumlu olacak Ekonomik Göstergeler Genel Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlanacak. Böylece bu birimlerde görevli tüm teknik personel Bakan Berat Albayrak'la
çalışacak. İkinci kurum olarak düşünülen Sosyal Göstergeler Genel Müdürlüğü ise gelir, yaşam, tüketim, yoksulluk, eğitim ve kültür gibi sosyal göstergelerle ilgili resmi istatistikleri üretmek, kullanıma sunmak ve yaymaktan sorumlu olacak. Bu ikinci genel müdürlük Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı'na bağlanacak. Bu birimlerdeki teknik personel Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'la çalışacak.

AB’YE AYKIRI MI?

Üst kademe kamu yöneticilerinin atanma usullerin belirleyen 3 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeki görev süresi tanımı nedeniyle TÜİK'te bu modelin uygulamaya geçirilemeyeceği ifade ediliyor. Ayrıca, yeni yapılanmanın enflasyon, işsizlik, milli gelir gibi kritik istatistiklere olan güveni azaltabileceği endişesi dile getirilirken, böyle bir bölünmenin Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) yapılanma standartlarına aykırı olabileceği eleştirileri de yapılıyor.