Tüketiciyi aldatan bankalar

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçen hafta Akbank, Yapı Kredi Bankası ve Denizbank'a büyük para cezaları verdi.

Gerekçesi 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerinin ihlali. Yani bu maddeye göre bankalar tüketiciyi aldatmış. Neden ve nasıl aldattıklarını maalesef bilmiyoruz. Zaten haberi de bankaların zorunlu olarak KAP'a bildirmesinden öğrendik.

Bankalar bu açıklamayı zoraki olarak kafasına göre veriyor.

"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından bankamıza 6502 sayılı kanunun ihlalinden para cezası verilmiştir. Dava açacağız!"

Bu kadar!

***

Geçen haftaki cezalar ilk ve tek değil.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bankalara sık sık ceza veriyor.

Bakanlığın yaptığı oldukça takdir edilecek bir davranış. Çünkü bugün Türkiye'de bankacılık sektörü en çok korunanların başında geliyor. Hele yabancı sermayeli bankalar ne yaparsa yapsın kimse dokunmuyor.

"Aman yabancı sermaye ürkmesin, bankaların itibarı zedelenmesin."

Türkiye'nin bu zaafını bilen bankalar istedikleri gibi at koşturuyorlar.

Gelelim Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın cezasına.

İyi güzel de bu ceza hangi suçtan dolayı verildi. Banka tüketiciyi nasıl hangi yöntemlerle aldattı? Bunu neden bir açıklama ile duyurmuyorsunuz?

Aydın'ın Nazilli ilçesindeki zeytinyağına hile katanı her türlü detay ile veriyorsunuz ama bankaların yaptıklarını neden açıklamıyorsunuz? Açıklamış olsanız en azından tüketici bu konuda kendini korumayı öğrenir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu konuda kamuoyunu aydınlatmak zorundadır. 

BDDK görevini yapmıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bu kaçıncı cezası hatırlamıyorum. Bakanlığın daha bir kaç incelemesinin bulunduğu, yeni yeni cezaların geleceği belirtiliyor. İyi güzel de madem bankaların sisteminde böyle bir boşluk var yani tüketiciyi kandırma yoluna gidebiliyorlar BDDK neden müdahale etmez? Bu aldatmaya yol açan açığı neden yasal düzenleme ile kapatmaz?

BDDK, bankalar konusunda tek düzenleyici ve denetleyici kurum. Bu kurumun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan bilgi istemesi gerekmiyor mu?

Sorumlusu olduğu bankaların sistemindeki tüketicinin aleyhine olan maddelere müdahale etmesi gerekmiyor mu?

BDDK sadece bankaları korumak için mi var?

Bu konuda bir vatandaş olarak BDDK'dan açıklama bekliyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın defalarca verdiği bu tüketiciyi aldatma cezalarına neden olan konu ile ilgili bugüne kadar ne yaptı? Bir şeyler yaptı ise bankalar neden halen tüketiciyi aldatıyor?

BDDK yoksa görevini yeterince yapmıyor mu?

Amerika'da bir bankaya müşterilerine izinsiz kredi kartı ve hesap açtığı gerekçesiyle tarihinin en büyük cezası verildi. Bizim bankalar her gün zorunlu olmamasına rağmen kredi alan vatandaşa gereksiz onlarca sigortayı zorla yaptırıyor. BDDK hiç soruyor mu 5 bin liralık ihtiyaç kredisi alan bir adam, neden sizden hem hayat, hem işsizlik hem de çilingir sigortası yaptı diye?

Yetkili kurumların artık  bankaların vatandaşı soymasına engel olması gerekiyor.

Sırf bankalar güçlü görünsün diye 70 milyonluk halkın cebinden para almalarına hakları yok.

Bu konuda BDDK'nın daha aktif olması gerekiyor. Ayrıca kamuoyunu da bilgilendirmesi lazım.

Yazarın Diğer Yazıları