Madem şebeke iç o zaman

Madem şebeke iç o zaman
Madem şebeke iç o zaman

Ümraniye Davası’nın önceki günkü duruşmasına destek amacıyla Silivri’ye giden kitlelere tazyikli su sıkıldı. TOMA ar

Ümraniye Davası’nın önceki günkü duruşmasına destek amacıyla Silivri’ye giden kitlelere tazyikli su sıkıldı. TOMA araçlarından eylemcilere sıktığı suyun içinde biber gazı olduğu iddia edildi. Emniyet yetkilileri de TOMA’lardaki suya zaman zaman gaz katıldığını söyledi. İçişleri Bakanı Muammer Güler geçtiğimiz günlerde bir soru önergesine verdiği yanıtta, toplumsal olaylara müdahale araçlarında kullanılan suyun da normal şebeke suyu olup, içinde herhangi bir kimyasal madde bulunmadığını belirtmişti. İSKİ Genel Müdürlüğü de fotoğraflara yansıyan TOMA’dan sıkılar renkli suyla ilgili YENİÇAĞ’ın sorusuna verdiği cevapta, “Biz musluktan akan sudan sorumluyuz. İSKİ’nin musluktan akan suyu dünya standartlarında kaliteli bir sudur. Biri bu suyu alır tankerine doldurur. İçine boya ya da başka bir kimyasal madde katabilir. Bekletilirse içinde tortular oluşabilir. Tanker metal ise pas oluşabilir. Biz bunları bilemeyiz. Bazen toplumsal olaylarda boyalı su kullanıldığı da görülmüştür” ifadelerine yer verdi.

 


Işıklar: Bilgi isteyeceğim

 


Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da Silivri Cezaevi’nde yaşanan olaylar sırasında polisin vatandaşlara sıktığı suyun içinde biber gazı olduğu iddia edilmesi üzerine konu hakkında İSKİ’den bilgi isteyeceğini açıkladı. Işıklar, şu açıklamalarda bulundu; “Öncelikle Silivri Cezaevi’nde yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğumu belirtmek istiyorum. İlçedeki şebeke suyunun sorumluluğu İSKİ’ye ait. İSKİ’nin şebeke suyunu depoladığı alanları inceleme veya teftiş etme gibi bir yetkimiz yok. Şebeke suyuna kimyasal madde karıştırılması gibi bir durumun yaşanmış olmasına ihtimal vermiyorum. Bazı emniyet yetkililerinin de açıkladığı üzere TOMA’lara konan suya gaz karıştırılmış olabilir. Bu da ancak sıkılan suyun tahlili ile anlaşılabilir. Cezaevi’nde yaşanan olaylar sırasında şebeke suyunun kullanılması ve polisin gruplara sıktığı suyun içinde biber gazı olduğu iddia edilmesinin üzerine, şebeke suyumuz ile ilgili İSKİ yetkililerinden bilgi isteyeceğiz.”

 

Yaşananların sorumlusu iktidar

 

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Silivri’de önceki gün yaşananları değerlendirdi. Özgündüz, ellerinde Türk bayrağı taşıyan insanlara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildiğini söyledi. Özgündüz,  “Yoğun bir baskı ve faşizan uygulama vardı” diye konuştu. Özgündüz, salonun içinde de milletvekillerine saygısızca davranışlarda bulunulduğunu belirtti.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise hükümetin kışkırtma ve tertip içinde olduğunu söyledi. Tezcan şöyle konuştu:  “Başından beri bir kere iktidar kışkırtmalarla çatışmaların olması için ortam hazırladı. Gerilim olmaması için İçişleri Bakanı’na gittik. Türkiye’de bir çok toplu ve siyasi dava oldu. Halktaki gerilimi yaratan ne? Bugüne kadar yoktu da bugün neden var? Tarihin hiçbir döneminde yaşamadığımız ölçüde adaletsizlik ve hukuksuzluk var.”

 

CHP’li vekillere Silivri soruşturması

 

Ümraniye Davası nedeniyle çıkan olaylar nedeniyle savcılık, Muharrem İnce, Ali Gündüz, Nur Serter ve Mahmut Tanal’ın da aralarında bulunduğu bazı vekiller için soruşturma başlattı

 

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Ümraniye Davası’nın duruşması sırasında cezaevi önünde yaşanan olaylara ilişkin ve CHP’li vekiller hakkında soruşturma başlattı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Milletvekilleri Muharrem İnce, Ali Gündüz, Nur Serter ve Mahmut Tanal’ın da aralarında bulunduğu bazı vekiller hakkında “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs”, “suç işlemeye tahrik” ve “halkı kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe kışkırtmak” iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma başlatılanlar arasında İşçi Partisi, TGB ve ADD yöneticilerinin de olduğu öğrenildi.

 


Vız gelir tırıs gider

 


Bu arada, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Silivri’de yaşanan olayları  “Maalesef yargı baskına uğramıştır ve bu baskın sebebiyle görevini yapamaz hale gelmiş, mahkeme ertelenmek zorunda kalmıştır. Buna yol açan özellikle milletvekillerini şiddetle kınıyorum. Muharrem İnce’nin adeta bir elebaşı gibi hareket ederek, ‘Bu mahkemeler faşisttir’, Bu mahkemeler Tayyip Erdoğan mahkemeleridir’ gibi sözlerini bir kenara yazmamız gerekiyor” diyerek yorumladı. Muharrem İnce de Arınç’ın “elebaşı” suçlamasına tepki gösterdi. CHP’li İnce, “Yargıya talimat veriyorlar. Bu yargıya talimattır. Bülent Arınç diyor ki; ‘Elebaşı Muharrem İnce’dir. Savcılar gereğini yapsın.’ Başbakan da diyor ki; ‘Genel Kurul’a gelince biz de gereğini yaparız. Yani dokunulmazlıklarımızın kaldırılmasıyla tehdit ediyor. Vız gelir tırıs gider. Ölümden öte köy, Silivri’den öte mapushane yok. Onlardan mı korkacağız, söylemeye devam edeceğiz” dedi.

 


Vahim tablo

 


Bu arada, Silivri’de yaşananları değerlendiren CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, “Bizim duyduğumuza göre güvenlik güçlerinin suyu ve biber gazı bitmişti. Bu nedenle vatandaşın üzerine su sıkmayı kestiler. Eğer bu doğru ise çok daha vahim bir tablo çıkar ortaya” dedi. Tanal şunları söyledi: “Silivri’de bu kadar güvenlik önlemi alınıyor iyi güzel de AKP iktidarı neden ülke sınırlarında bu kadar geniş güvenlik önlemleri almıyor. Türkiye sınırlarını teröristler neredeyse elini kolunu sallayarak geçiyor. Burası ise Silivri. Türkiye sınırlarının içerisinde bir yer. AKP bu büyük çelişkiyi nasıl açıklayacak. Bu yaşananlardan AKP iktidarı sorumludur.”