‘Tehlike’ listesinde

‘Tehlike’ listesinde
GELECEK yılın ’Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’programı için kısa listede yer alan, 14 anıt eser ve miras alanı; bu konuda Avrupa’nın önde gelen kuruluşu Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü’nce düzenlenen toplantıda açıklandı. Sıralamada, Türkiye’den Hasankeyf antik kenti ve çevresi de yer alıyor.


12 bin yıllık Hasankeyf yerleşimi, Fırat Nehri’nin kıyısında yer almakta. Neolitik mağaralardan Roma kalıntılarına ve Orta Çağ anıtlarına kadar pek çok esere ev sahipliği yapan burası, eşi bulunmaz bir müze. Ancak, Ilısu Hidroelektrik Santrali projesinin planlandığı gibi uygulanması durumunda, yüzde 80’i su altında kalacak. Buna karşın, eserlerin taşınması ve korunması için uluslararası ölçekte onaylanmış bir plan bulunmuyor. 
Listeye giren öteki yerler ise şöyle: Ermenistan’daki Ererouyk Arkeolojik Sit Alanı ve Ani Pemza köyü; Belçika Brüksel’deki Adalet Sarayı; Estonya Tallinn’deki Patarei Hisarı; Finlandiya’daki Helsinki-Malmi Havalimanı; Fransa Dieppe’deki Colbert Döner Köprüsü; Almanya Divitz’deki Şato; Yunanistan Sakız Adası’ndaki Kampos Bölgesi; İtalya’daki Venedik Lagünü; Hollanda’daki Rijswijk Şatosu; Norveç Oslo’daki Y Bloku; Portekiz Lizbon yakınlarındaki Valflores Sarayı ve Malikânesi; İspanya Ekstremadura’daki Padovalı Aziz Antuan Manastırı; Birleşik Krallık Edinburgh’daki Mavisbank Evi.