Tüm oyunlar MHP üzerinden...

Tüm oyunlar MHP üzerinden...
Tüm oyunlar MHP üzerinden...

MHP kilit noktada duruyor AKP ve Saray için.

Tüm oyunlar şimdi bu parti üzerinden...

Saray anayasası Meclis'te referanduma gidecek oyu alır mı? Alırsa MHP oylarıyla alır...

Peki, bir ara çözüm olarak "Partili Cumhurbaşkanı" için bir anayasa değişikliğine izin verir mi?

...Tabii, sepetteki büyük balık, erken seçimler... Seçimler için de MHP'den beklenen, baraja takılması, Meclis'e girememesi ve Saray anayasasına yolu iyice açması.

Bu kıyağı yaparlar mı? Valla, vatan, millet, ülke için üzerimize düşen tüm vazifeleri yerine getiririz benzeri açıklamalara bakılacak olursa, bundan kaçınmayabilirler...

...Eğer MHP kongresi yapılmazsa, Meclis'te en az 14 MHP milletvekili Meclis'te evet oyu kullanır mı?

14 milletvekili aranıyor

... Bahçeli istese bile, milletvekilleri oy vermeyebilir.

... MHP yönetiminin Bahçeli'den muhaliflere, Akşener'e geçeceğinin ağırlık kazanması halinde, Bahçeli bir "topal Başkan"dır. Yani geçici ve gidicidir. Ve milletvekilleri muhtemel yeni MHP yönetiminin istekleri doğrultusunda oy kullanırlar.

... Böyle kavgalı ve birbirine girmiş MHP'nin, giderek saf dışı bırakılması, Meclis dışına atılması kolaylaşır.  MHP gittikçe Saray için kolay lokma olmaya doğru yol alıyor...

4 partili Meclis'i bozma oyunu

Tabii, Saray'ın anayasa hesapları sadece MHP üzerinde değil, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırarak, Meclis'te oluşabilecek muhtemel boşluğu doldurmak için bazı ara seçim hesapları da bulunuyor. Veya erken seçimde HDP'yi Meclis dışına itmek ve en azından parti olarak girmesini önlemek.

Saray için en kötü senaryo, bir erken seçimde Meclis'in yeniden dört partili olarak kurulmasıdır.

Saray adamlarının tüm hesapları, bu 4 partili Meclis'i bozmak üzerine olacaktır... Yazın bir kenara.

Saray'ın oyunu tüm partilere ayar vermek üzerine kuruludur. CHP dahil.

Orhan Bursalı Cumhuriyet

 

 

*

 

Ya yine kandırılırsa

Gazetelerden öğrendiğime göre şimdi Cumhurbaşkanı'nın işaret edeceği birisi aday olacak ve AKP kongresinde seçilip Başbakanlığa getirilecekmiş. (...) İçim rahatladı. Sonunda yine bir seçimle gelecek yeni başbakan, demokratik usullerden ayrılmamak gerekir, hep bunu söylerim.

Ama beni bir düşünce de almadı değil.

Seçimi yapacak kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacak çünkü.

Biliyorsunuz kendisi çok sık yanılıyor, kolayca kandırılabiliyor...

Hatırlayın, Ergenekon'un savcısıydı, şimdi Ergenekon savcılarını yargılayan mahkemenin hâkimi oldu. "AB'ye girdik" diye Ankara'da gündüz vakti havai fişekler patlattırdı, şimdi "Herkes kendi yoluna" diyor. Fethullahçılara ne istedilerse verdi, devlet içinde devlet olmalarını seyretti, şimdi "Saflığımdan yararlandılar" diyor. Çok değil, daha 20 ay önce "İşte Türkiye'yi yönetecek güçlü Başbakan" diye Ahmet Davutoğlu'nu işaret edip seçtirdi, şimdi yaka silkiyor...

Ya yine yanlış birini işaret ederse? Ya bugünkü adaylardan biri, Cumhurbaşkanı'nın saf tarafından yararlanıp onu kandırırsa? Bu kez doğru seçim yapacağının garantisi nedir?..

Mehmet Y. Yılmaz Hürriyet

 

 

*

 

Günün sorusu Yargıtay'a

... Delegeler ve imzalar gerçekse mahkemenin kararı doğru mudur, yanlış mı? Altı üstü buna bakacak Yargıtay. Çözülecek ihtilaf bu. (...) madem çok zaman alacak bir iş değil... Ayrıca madem karar aşamasına gelinmiş... Üstelik madem 'kamuoyunda merakla bekleniyor'... Hem madem gecikmesi, sadece MHP'de değil ülke siyasetinde de belirsizlik ve kaosa yol açıyor... Öne alınamaz mı, aradan çıkarılamaz mı, bu dosyaya bir geçiş üstünlüğü tanınamaz mı gerçekten? O kadar mı yani?

Akif Beki Hürriyet

 

 

 

*

 

CHP'yi yaya bıraktılar

İktidar partisi yıllardır ana muhalefeti suçladı..

CHP'yi kurultay partisi diye yaftaladı.. Kurultaylardan başını kaldırıp memlekete bakamadığını söyledi..

Sık sık kurultaya (CHP kurultay diyor, AKP kongre, aynı şey) gitmeyi bir parti için kötülüklerin anası olarak gösterdi..

***

Gülme komşuna, gelir başına derler ya.. AKP de kongre sarmalına girdi..

20 ayda bu üçüncü kongre..

Sekiz ayda ikinci..

Partili cumhurbaşkanı olursa dört olacak..

CHP'yi yaya bıraktılar!.

Mehmet Tezkan Milliyet

 

 

*

 

Bu mu siyaset?

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in "İnsanlar bir evde birlikte yaşayamıyorsa komşu olmalıdır. Şimdi durum komşuluğa doğru gidiyor" sözleri yenir yutulur gibi değil.

(...) Sokaktaki masum insanlara yapılan ve yüzlerce hayata mal olan canlı bomba veya bombalı araç saldırılarını destekleyen bu sözleri söylemek "Biz de PKK'yız" demekle eşdeğer değil midir?

(...) Buna mı "siyaset" diyorlar?..

Güngör Mengi Vatan

 

 

*

 

Başkanlığa karşı mücadele zamanı

Muhalifler, sağduyulu demokratlar, yurtsever aydınlar sessiz sedasız bir zafer kazandılar... AKP'ye yeni anayasa ve başkanlık konusunda havlu attırdılar.

... AKP yaptırdığı anketlerde yeni anayasa ve başkanlığın ne Meclis ne referandumdan geçemeyeceğini gördü. B Planını uygulamaya koydu.

Nedir o? Partili Cumhurbaşkanı...

... Demokrat aydınlar ve muhalefet şimdi ikinci etap mücadeleye başlıyor. Bu da "Partili Cumhurbaşkanı" sistemine geçiş için Meclis'te gerekli 330'un bulunmasını önlemektir (...) çünkü açılmak istenen yol sınırsız başkanlığa gidiyor.

Melih Aşık Milliyet

 

*

2-403.jpg

Ercan Akyol Milliyet