CV yazarken bilmeniz gereken ipuçları

CV yazarken bilmeniz gereken ipuçları
Tüm sektörler için, başarılı CV örnekleri olarak nitelendirebileceğimiz CV’lerin dört özelliğini bir araya getirdik.

İşte o ipuçları...

İşe alım yapan kişilerin bir CV’ye bakmak için ortalama altı saniye harcadığını biliyor muydunuz? Bu kısa ve değerli süreyi en iyi şekilde değerlendirebilmek, böylelikle CV’nin öne çıkmasını sağlamak için ShiftDelete''ye göre, bazı ipuçlarını bilmek gerekiyor.

İşte tüm sektörler için, başarılı CV örnekleri olarak nitelendirilebilecek CV’lerin dört ortak özelliği...

  1. SEKTÖRÜNÜZE UYGUN TASARIM ÖĞELERİ KULLANIN
  2. İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ ÖNE ÇIKARIN
  3. CV’NİZİN YERLEŞİMİ HIZLA GÖZ GEZDİRMEYE UYGUN OLSUN
  4. VERİ GÖRSELLEŞTİRMELERİ KULLANIN
  • SEKTÖRÜNÜZE UYGUN TASARIM ÖĞELERİ KULLANIN

Yerleşim

Elbette CV tasarımında bazı genel kurallar olsa da bir moda editörü ile bir yönetici asistanının ya da bir akademisyen ile bir sosyal medya uzmanının CV tasarımı aynı olmamalıdır. Bu nedenle CV’nizi tasarlamaya başlarken ilk göz önünde bulundurmanız gereken, genel tasarımın ve yerleşimin sektörünüze uygun olup olmadığıdır. Örneğin bir web tasarımcısıysanız daha dinamik bir tasarım tercih etmeli, kurumsal bir pozisyona başvuruyorsanız alışılmadık tasarım öğelerinden kaçınmalısınız.

Yazı Tipi ve Renk Seçimi

Yazı tipi ve renk seçimleriniz de sektörünüze uygun olmalı. Sans Serif fontlar daha yaratıcı, Serif font’lar ise daha geleneksel sektörler için uygundur. Metinlerin yazı boyutunu 11 ya da 13 gibi okunaklı bir şekilde ayarlamalı; başlıklardaki yazı boyutlarında ise tutarlı olmalısınız. Yazı tipiyle ilgili son önerimiz, CV’niz boyunca tek bir yazı tipi değil, birbiriyle uyumlu birden fazla yazı tipini bold, italik versiyonlarıyla kullanmanız olacak.

Renk tercihlerinizde de aynı kuralları göz önünde bulundurmanız önemlidir. Örneğin bir hukuk firmasına ya da bir bankaya başvuruda bulunuyorsanız koyu renk tonlarını seçip CV’nize daha ciddi bir görünüm kazandırabilirsiniz. Ama diyelim bir reklam ajansına başvuruyorsanız göz alıcı bir renk paleti kullanma konusunda cesur davranabilirsiniz.

  • İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ ÖNE ÇIKARIN

İletişim Bilgilerinin Yeri

Bir CV’nin olmazsa olmazı iletişim bilgileridir. CV tasarım stiliniz nasıl olursa olsun öncelikle bu kısmın mutlaka görünür olduğundan emin olmalı ve bunun için onu CV’nizin üst tarafına yerleştirmelisiniz. Ayrıca bu bölümü daha da görünür kılmak için fonunda seçtiğiniz renk paletine uygun, ancak farklı bir renk tonu kullanabilirsiniz.

İkon Kullanımı

İletişim bilgileri kısmında verilecek bilgiler çok belirgin olduğundan, çoğu zaman CV’nin en göz ardı edilen bölümüdür. Ancak neden bu bölümü görsel olarak daha cazip bir hale getirmeyesiniz? İkonlardan faydalanmak bunun için en ideal yöntemlerdendir. Hem de örneğin ‘E-posta’ yazmak yerine e-posta ikonu kullanmak bu bölümü olabildiğince kısa tutmanızı da sağlar. Hatta ilgili linkleri ekleyip ikonları tıklanabilir hale getirerek CV’nizi inceleyen kişinin işini kolaylaştırabilirsiniz.

  • CV’NİZİN YERLEŞİMİ HIZLA GÖZ GEZDİRMEYE UYGUN OLSUN

Kolonlar

Bir CV’nin bir sayfadan uzun olması sektörlerin birçoğu için olumsuz bir durumdur. Kolon kullanımı hem CV’nize daha fazla bilgi ekleyebilmenizi sağlar hem de okuyan kişi bütün içeriğe daha rahat göz atabilir. CV tasarımınızı daha ilgi çekici kılmak için onu iki farklı genişlikte kolona bölebilir, daha dar olanını hakkınızdaki kısa ve çarpıcı bilgilerle, geniş olanı ise iş deneyimleriniz gibi daha detaylı metinlerle doldurabilirsiniz.

Başlıklar ve Maddeler

CV’nizin bir metin bloğu halinde görünmesini istemezsiniz. Onu daha rahat bir şekilde okunur hale getirmek için başlıklar, alt başlıklardan yararlanın ve paragraflar yerine maddeler kullanın. Bunu uygularken genel tasarımın göze kalabalık ve yorucu görünmemesi için başlıklar arasında yeterli boşluk alan bırakmayı da unutmayın.

  • VERİ GÖRSELLEŞTİRMELERİ KULLANIN

Verileri görsellere dönüştüren infografikler, bazı bilgileri daha kısa ve öz bir biçimde CV’nizde sunmak için idealdir. İnfografikler ayrıca görselle metni birleştirdiği için işe alım uzmanları için daha akılda kalıcı olur. Böylece CV’nizin hem incelenme hem de hatırlanma olasılığı yükselir. İnfografiklerin kullanım şekilleri arasında eğitim bilgilerinizi ya da sosyal ve teknik yeteneklerinizi listelemeyi sayabiliriz. Ancak infografik kullanımını başvurduğunuz pozisyona göre belli bir oranda tutmanızı öneririz.