Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Tunceli ve Elazığ Meral Akşener'i bağrına bastı...

1995 yılında görev yapmıştım. Türkiye'nin en güzel doğasına ve insanına sahip olan Tunceli'de. Kurduğum dostluklar halen sapasağlam duruyor. Munzur'un suyu gibi durudur Tunceli. Adının terörle anılması en çok onları rahatsız ediyor. Bütün olumsuzluklara rağmen gelişmiş, giderek de güzelleşiyor.

Munzur Üniversitesi ayrı bir hava vermiş kente. Şimdilik 6 bin öğrencisi çeşitli fakültelerde okuyor. Güvenlik gerekçesiyle ikinci eğitim yok. İkinci eğitim olsa öğrenci sayısı 10 bini geçer. Yurt önemli faktör. Ancak yetersiz. Ev kiraları almış başını gidiyor. Doğalgaz olmadığı için kömürle ısınmak için yıllık aidat peşin alınıyor. Yurdun dört bir yanından öğrenci geliyor. İzmir'den, Mersin, Bursa'dan gelen öğrencilerle sohbet ettim. Kökenleri Tunceli olduğundan rahatlıkla tercih etmişler. Gençler Meral Akşener'in siyasi kimliği ile şehre gelmelerinden memnunlar. AKP'den kurtulmanın tek alternatifi olduğunun altını çiziyorlar. Bunca televizyon kanalı var senede bir gün bile gelmiyorlar, buranın kültürünü yansıtmıyorlar diye sitem ediyorlar.

***

Akşener'in Tunceli'deki ilk durağı Cemevi oldu. Şehrin Alevi önderleri ve dedeleri ile bir araya geldi.

Dedeler, Akşener ve beraberindeki heyete Cemevlerinin Türkiye genelindeki sorunlarını anlattılar. Elektrik ile su giderlerinin, personel ücretlerini ödenmeyişinin çifte standart olduğunu belirttiler. Üniversitelerde ve devlet kurumlarında Alevi kültürü ve araştırmalarının yapılmadığını, Alevi kültürünün tanıtılmadığını vurguladılar.

Akşener İYİ Parti programında bunların yazılı hale geldiğini tüm sorunların üzerinden birlikte gelineceğini, Kültür Bakanlığı'nda bir müsteşar yardımcısının Alevi kültürü ve araştırmalarından sorumlu olacağını ifade etti.

Tunceli'li Alevi dedeleri Meral Akşener'e üzerinde "Medet Ya Ali" yazan 'Zülfikar' adı verilen kılıç hediye ettiler.

Cemevi bahçesinde bir vatandaş iki yıl önce Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye geldiğinde Cemevine ziyaret talebinin geri çevrildiğini hatırlattı.

***

Akşener'i karşılamak için Munzur Taksi Durağı önünde toplanan vatandaşlardan en çok ilgiyi İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve emekli SAT Komandosu Ali Türkşen gördü. Halaçoğlu ayak üstü tarih dersi verirken, Tunceli'deki Türk Tarih Kurumu araştırmalarını anlattı.

Bu arada Elazığ, Bingöl ve Erzincan gibi çevre illerden gelenler ile Tuncelililer omuz omuza halay çekerek hoş bir tablo sergilediler.

***

15 Temmuz mağdurları yolumuzu kesti. 112 Hızır Acil Servis'te ambulans şoförlüğü yapan Mustafa Koçak, Türk Milliyetçisi olduğunu vurgulayarak FETÖ kumpası ile işten atıldığını belirtirken emekliliğine 5 ay kalmasına rağmen iş bulamadığını söyledi.

Tunceliler Vali Oğuz Tuncay Soner'den son derece memnun.

Kentte esnafları ziyaret eden Meral Akşener'e ilgi yoğundu.

Tunceli pidesi ikram edildi. Bazı vatandaşlar koruma polislerini uyarıp "Burası Tunceli, Meral Hanım bize emanet, O'nu biz koruruz" dediler.

Elazığ programı için vakit darlığı yüzünden geziyi kısa kesmek zorunda kalan Akşener, sandalye üzerine çıkıp halka hitap etti. "Bugün tanışmaya geldik. Bu kentin insanının misafirperverliği beni çok etkiledi. Tarifsiz duygular içindeyim. En kısa zamanda Tunceli'ye yeniden geleceğim. Sizinle yeniden kucaklaşacağız. İşte o zaman destek isteyeceğim" dedi.

Tunceli Türkiye'de eğitim seviyesi en yüksek kent.

Tunceli ve Elazığ notlarına yarın devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları