Turizmde kayıp 10 milyar doları aştı

Turizmde kayıp 10 milyar doları aştı
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizmde son 25 yılda her yıl çift haneli büyüme kaydeden Türkiye’nin, ilk defa 2015’i eksi ile kapatacağını belirterek, kaybın 10 milyar doları aştığını kaydetti

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, bu yıl turizmde görülen krizin 2014 yılı Eylül ayının ikinci yarısı itibariyle çok net hissedilmeye başladığını kaydetti. Rusya’nın Ukrayna üzerinden batı toplumları ile aralarındaki krizi, öncesinde 2008’de dünya ekonomik krizi ve Arap Baharı ile devam eden istikrarsızlık ve çalkantılı dönemi hatırlatan Osman Ayık, en son Suriye’de yaşanan kriz ve petrol fiyatlarına yansıyan dalgalanmanın etkileri olduğunu söyledi.

2015 iyi kapatılamayacak

Osman Ayık, bu etkilerin özellikle Akdeniz çanağındaki ülkeler başta olmak üzere genel anlamda dünya turizmini etkileyen yapıya dönüştüğünü dile getirirken, “En büyük pazarlarımızdan Rusya ve BDT ülkelerinde, son 25 yılda hep çift haneli büyüme yaşanırken, ilk defa eylülden itibaren düşüş yaşadık. Düşüş, bugüne kadar da devam etti” dedi. Rusya pazarına ilişkin yüzde 20-30, belki 30’un üzerinde daralma olabileceği yönündeki öngörülerini hatırlatan Ayık, şöyle devam etti: “Ama; bugün geldiğimiz noktada, Rusya ve BDT ülkelerinde yüzde 25’ler civarında kayıp yaşıyoruz. Bunun yanında diğer ana bloğumuz Almanya ve Avrupa ülkelerinde yüzde 9 ve yakın oranlarda artış yaşadık. Rusya pazarındaki kaybın bu kadar büyük olması, Avrupa pazarlarındaki artışla telafi edilemediğinden yılın genelinde ülke olarak sıfırla eksi 5 arasında değişen kayıp yaşayacağımız görülüyor. Bu düşüş bölgelerde farklılıklar arz edebilir. 2015’i muhtemelen artıyla kapatamayacağız.”

Destekler yetersiz

Bölgelere göre yıl sonu itibariyle düşüş oranı tahmininde de bulunan Osman Ayık, Antalya’da yüzde 3, İstanbul’da sıfır, Muğla ve diğer bölgelerde yüzde 8 olabileceğini kaydetti. Antalya’da turist sayısında 550 bine yakın eksi ve en büyük kaybın; Rusya ve BDT ülkelerinden yaşandığını kaydeden Ayık, bu trendi değiştirecek herhangi bir emarenin de gözükmediğini dile getirdi. Bu konuda uyarıları kamu ve üyeleri nezdinde bildirdiklerini anlatan Osman Ayık, “Kamunun birtakım destekleri var, ama bizce yetersiz. Özellikle konaklama ayağına yönelik birtakım destekler sağlanması lazım. İşletme kredilerinde düşük faizli destekler, kış döneminde SSK primleri ve birtakım avantajlar, turizmin 12 aya yayılması için verdiğimiz önerilerin hızla devreye sokulması lazım” dedi.