Türk Akımı davalık oldu

Türk Akımı davalık oldu
Orta Avrupa’nın en büyük enerji şirketi Avusturya merkezli OMV, Türkiye’ye dava açtı

Türk Akımı davalık oldu

Davaya gerekçe olarak Türkiye’nin uzun süre desteklediği Nabucco projesi sonrasında Rusya ile ’Türk Akımı’ projesine imza atması gösterildi.   

 

Türk Akımı boru hattı mahkemelik oldu

Enerji devi OMV, Türkiye’ye dava açtı. Davaya gerekçe olarak Türkiye’nin desteklediği Nabucco projesi sonrasında Rusya ile ‘Türk Akımı’ projesine imza atması gösterildi.

Orta Avrupa’nın en büyük enerji şirketi Avusturya merkezli OMV,  Türkiye’ye dava açtı.  Orta Avrupa’nın en büyük enerji şirketi Avusturya merkezli OMV, Türkiye’nin de ortak olduğu Nabucco doğal gaz boru hattının iptalinde suçu olduğu iddiasıyla Türkiye’ye Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi’nde (ICSID) dava açtı. Şirket Nabucco projesinin planlanma giderleri ve gerçekleşmesi durumunda elde edilecek gaz taşıma ücretlerinin kaybından dolayı milyarlarca Euro kayıp yaşadığını iddia ediyor.

Şirketin zararı

On yıldan fazla süren planlama süreci sonrasında iptal edilen Nabucco doğalgaz hattı projesindeki zararlardan dolayı davanın Türkiye’ye ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na açıldığı iddia edildi. Davaya gerekçe olarak Türkiye’nin uzun süre desteklediği Nabucco projesi sonrasında Rusya ile ‘Türk Akımı’ doğalgaz hattı projesine imza atması gösterildi. Nabucco projesinin öncelikle planlama giderlerinden zarar edildiği ifade edilen haberde, projeyi gerçekleştirmek için kurulan ‘Nabucco Gas International GmbH’ şirketinin 177 milyon euro zarar ettiği ve zararın 50 milyon eurosunun OMV’ya ait olduğu belirtiliyor.

Nabucco iptali

Avusturya ile Türkiye arasında 1988 yılında bu yana yatırımların korunması anlaşması yürürlükte. Trend Dergisi ICSID ARB/15/6 numaralı davaya ilişkin OMV şirketinin açıklama yapmadığını yazdı. Botaş’ın da ortak olduğu Nabucco projesi, Azeri gazının Türkiye, Bulgaristan ve Romanya üzerinden Orta Avrupa’ya taşınmasını öngörüyordu. Şahdeniz Konsorsiyumu, Azeri gazı için Trans Adriyatik Boru Hattı’nı tercih etmiş ve Nabucco projesi iptal olmuştu.

OMV şirketinin yeni CEO’su Rainer Seele geçen hafta “Türkiye’deki yatırımlar hayal kırıklığı oldu. Ekonomik gelişmeler beklentilerin altında kaldı. Ayrıca Türk devletinin cari işlemlere müdahaleleri sıklaştı. Türk düzenleyicilerin (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) müdahaleleri ile artık makul bir ekonomik çerçeve bulamıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

 

Mısır’da devasa doğal gaz sahası

İtalyan enerji firması Eni, Mısır açıklarında dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birini bulduğunu açıkladı. Şirket, bu sahanın yüzeyin 1450 metre altında olduğunu ve 100 kilometrelik alana yayıldığını belirtti. Eni, bu alanda 5.5 milyon varile eşdeğer olmak üzere yaklaşık 30 trilyon kübik kadem doğal gaz rezervi bulunduğunu belirtti. Şirket, Zohr keşfinin dünyanın en büyük doğal gaz yatağı keşiflerinden biri olduğunu ve Mısır’ın onlarca yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacağını belirtti. Eni’nin CEO’su Claudio Descalzi, “tarihi keşfin Mısır’ın enerji senaryosunu dönüştüreceğini” belirtti. Bölgede çalışma ruhsatı bulunan Eni, Afrika’daki en büyük enerji firması.Haziran ayında Mısır Petrol Bakanlığı ve ile Eni arasında 2 milyar dolarlık bir enerji keşfi anlaşması imzalanmıştı. Claudio Descalzi, geçtiğimiz günlerde Mısır’a giderek Devlet Başkanı Abdel Fattah Sisi’yle görüşmüştü.