Türk arkeologlar Kayseri ile ilgili yeni bilgiyi açıkladı

Türk arkeologlar Kayseri ile ilgili yeni bilgiyi açıkladı
Kayseri'de 3 yıldır sürdürülen çalışmalarla gün yüzünü çıkarılan 7,5-8 milyon yıllık fil, üç toynaklı at, gergedan, bovidae, kaplumbağa, zürafa ve boş boynuzlu canlılara ait fosiller, Bilim Merkezi'nde temizlenerek sergilenmeye hazırlanıyor.  Türk arkeologlar, yaptıkları incelemelerden Kayseri hakkında yeni bir bilgiye ulaştıklarını açıkladı. Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Başoğlu, "Kayseri'de 8 milyon yıl öncesi ortamını günümüz Afrika'sına benzer tropikal ve yarı tropikal olarak söyle

Kayseri''de çoban Murat Adıyaman, 2017 Eylül ayında Taşhan Mahallesi''nde yer alan Yamula Barajı kıyısında keçi otlattığı sırada kemik parçası buldu. Alınan numunelerde yapılan incelemede, kemik parçalarının 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olabileceği öngörüldü. 

Bunun üzerine 2018''de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü''nün izni ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı''nın desteğiyle kazı çalışmasına başlandı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu''nun öncülüğünde başlayan çalışmalarda ilk olarak fil, üç toynaklı at, bovidae ve gergedana ait 7,5 milyon yıllık fosillere ulaşıldı.  Kazı çalışmalarına daha sonra Barsama bölgesinde de devam edildi. 3 yıldır sürdürülen çalışmalarda bine yakın fosile ulaşıldı. Alçı ceket yöntemi ile toprak altından çıkarılarak Bilim Merkezine getirilen fosiller temizlenerek sergilenmeye hazırlanıyor.

''8 MİLYON YIL ÖNCESİNE AİT''

Kazı çalışmalarının 3 yıldır devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Başoğlu, "Bugüne kadar 5 farklı fil türüne ait fosiller ele geçirildi. Ele geçirilen fosil türleri fil, üç toynaklı at, gergedan, bovidae, kaplumbağa, zürafa ve boş boynuzlu canlılara aittir. Yaklaşık bine yakın fosil topraktan çıkarıldı. Kayseri''de yaptığımız kazı çalışmalarının çok uzun süreceğini söylemek mümkün. Zaten arkeolojik ve antropolojik kazılar çok uzun sürer. 50 yıl süren kazı olduğunu biliyorum. Hem hava şartları hem de çalıştığımız yöntem ve teknik hızlıca yapılmaya müsaade etmez. Kayseri''de fosillerin ele geçtiği ortam 7,5-8 milyon yıl öncesine tarihlenmiştir. Kayseri''de 8 milyon yıl öncesi ortamını günümüz Afrika''sına benzer tropikal ve yarı tropikal olarak söylemek mümkün" diye konuştu.