Türk Birliği’ne giden yol...

Türkçülük ve yenileşme hareketinin en önemli temsilcilerinden olan İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İş’te Birlik”  düsturu Türk Dünyası halklarının odaklanması gereken bir muhtevaya sahiptir. Gaspıralı’nın bu yaklaşımı bugün Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere tüm soydaş ve akraba toplulukların işbirliği süreçlerine zemin oluşturmaktadır. Vaktiyle bu sözün çok daha geniş bir coğrafyadaki aydın ve gazetecileri etkileyerek özellikle Türkçe’nin ortak kullanımına öncülük ettiği unutulmamalıdır.
İşte bugün ihtiyacımız olan şey de budur...
Türk Birliği’ne giden yolda ortak düşünmek, ortak konuşmak ve bu ortaklığı ‘İş’te birleştirmek...
Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de ortaklaşmamızı hızlandıracak turizm potansiyelinin harekete geçirilmesidir... Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Darhan Hıdırali telefonla arayarak bu konuda yürütmekte olduğumuz çalışmanın çok önemli bir boşluğu dolduracağını ve 2014’te Türkiye’de gerçekleştirilecek ‘Türk Konseyi Zirvesi’nin ana temasının da turizm olacağını ifade etti.

Türk Keneşi ve turizm

2009 yılında resmi olarak kurulan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ya da kısa adıyla Türk Konseyi (Keneşi)birden bire ortaya çıkmadı. Konseyin 1992 yılında başlayan ve bugüne kadar 10 kez gerçekleştirilen Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirve toplantılarının bir devamı olduğu söylenebilir. Bu toplantıların bir görüşme ve tartışma platformu olmaktan çıkıp resmi ve kurumsal bir örgüt niteliğine kavuşması faaliyetlerin ve olası işbirliği seçeneklerinin meşruiyeti açısından oldukça önemlidir. Konseyin üyeleri Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’dır.
Zirvenin bu yılki ana konusu turizm olunca Türk Keneşi’nde de turizm işbirliği çalışma grubu oluşturulmuş. 10 Aralık’ta üye ülkelerin Bakanlık temsilcilerinin katıldığı toplantıda şu kararlar alınmış:
Kırgızistan’ın ulusal bir girişimi olan “Göçebe Oyunları”nın Türk Konseyi’nin ortak geleneksel etkinliği haline getirilmesi ve bu çerçevede 2014 Mayıs ayında Issık-Göl’de gerçekleştirilecek Birinci Göçebe Oyunları’na Türk Keneşi kapsamında üye ülkelerce katılım sağlanması... Bu etkinlik Kırgızların, dolayısıyla Türk göçebe kültürünün dünyaya tanıtımını amaçlayan kökbörü, at yarışı, güreş ve doğancılık gibi oyunları kapsıyor. Dünya göçebe oyunlarına Asya’dan 11 ülke, Rusya Federasyonun’dan ise 8 Cumhuriyet katılacak.
Kültürel turizmin geliştirilmesi amacıyla Dede Korkut’un iz bıraktığı yerleri kapsayacak güzergahlardan müteşekkil bir ortak turizm paketinin hazırlanması...
Üye ülkeler arasında turistik ziyaretlerin artırılmasının yanı sıra tarihi İpek Yolu’nun üzerinde yer alan ülkelerin tarihi ve kültürel zenginlikleri ile doğal güzelliklerinin tanıtımı ve Türk dünyasına özgü kültürel ve düşünsel değerlerin, dans ve müziklerin dünyayla paylaşılması...
Üye ülkelerce Azerbaycan’da gerçekleştirilecek 13. Uluslararası Azerbaycan Seyahat ve Turizm Fuarı’na bir fotoğraf sergisiyle ortak katılım sağlanması...
Türk Keneşi Turizm Bakanları Toplantısı’nın 2014 yılının Nisan ayında Türkiye’de gerçekleştirilmesi ve söz konusu toplantıda Turizm Bakanları tarafından ortak bir işbirliği protokolü imzalanması...
Bu kararların dışında 23-25 Nisan’da Kazakistan’ın Almatı şehrinde Uluslararası Turizm Fuarı ve 24-26 Eylül’de Başkent Astana’da Turizm Sergisi düzenleneceğini ifade etmek gerekir.
Türk Konseyi’nin çalışmalarını her zaman olduğu gibi yakından takip etmeyi sürdüreceğiz...

Yazarın Diğer Yazıları