‘Sorun hendek değil egemenlik sorunudur’

‘Sorun hendek değil egemenlik sorunudur’
CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, Güneydoğu’da yanan terör ateşine karşı MGK’dan çıkan kararın yanlış ve yetersiz olduğunu savundu

Sorunun hendek değil, egemenlik olduğunu vurgulayan Çıray, AKP’nin adına önce ’Kürt Sorunu’sonra içeriği belirsiz bir ’çözüm süreci’dediği süreçler sonunda Türkiye’yi iç savaşa kadar getirdiğini iddia etti.  Aytun Çıray, “Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere AKP hükümetleri bugüne kadar sorunu hep tek yanlı olarak ele aldılar ve gerçekte hiç olmamış olan sözde ’çözüm süreci’ni kamuoyuna yıllardır akan kanın durdurulmasını hedefleyen bir iç barış projesi gibi sundular.” dedi.  Çıray, “PKK eylemlerine müdahale etmeyen siyasi irade ile güvenlik kurumu yetkilileri Devletin egemenlik haklarının kullanılmasına engel olma yoluyla vatana ihanet suçu işlediler. Şehit olan evlâtlarımızın ve bölgede yaşayan yurttaşlarımızın kanı bunların ellerindedir. Son MGK bildirisinde sonu iç savaşa varabilecek bu kalkışmanın ’hendek sorunu’na indirgenmesi ciddiyet dışıdır. Açıkça söylüyorum AKP’nin yarattığı sorun hendek değil egemenlik sorunudur. Türk bayrağı, camiler ve Atatürk büstleri Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik sembolleridir. PKK egemenlik sembollerimize saldırırken, bayraklarımızı yakarken, Atatürk heykellerini kırarken MKG neredeydi?” dedi.

Çatışmaların nedeninin AKP’nin kaybettiği egemenliğimizi PKK’dan geri alınmaya çalışılmasından kaynaklandığını vurgulayan Çıray, “Sivil yurttaşlarımızın kanı akıyor, yerlerinden yurtlarından oluyorlar. Vatandaşlarımıza ’git başının çaresine bak’diyemeyiz. Bir kanun teklifi vererek başlarını sokacak bir yuva ve karınlarını doyuracak bir maddi destek vermeliyiz. Bunun için bir kanun teklifi vererek yeniden evlerine dönene kadar barınmaları ve karınlarını doyurmaları için aylık 1500 TL maaş verilmesini önereceğim” ifadelerini kullandı.