Org. Akar sınırda tanklar teyakkuzda

Org. Akar sınırda tanklar teyakkuzda
IŞİD’in ele geçirmek için saldırdığı Ayn el-Arap’ta şiddetli çatışmalar devam ederken, sınırı aşan havan mermileri sınır hattındaki bir ev ile iş yerine isabet etti.

Org. Akar sınırda tanklar teyakkuzda

2’nci Hudut Tabur Komutanlığı’nda bulunan çok sayıda tank, sınır hattının hakim noktalarına sevk edildi. Suriye’yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namlularının Ayn el-Arap’a çevrili olduğu görüldü. Önceki gün Mardin’deki askeri birlikleri ziyaret eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, dün de Suruç, Mürşitpınar ve sınırdaki birliklerde görev yapan askerlerle bayramlaştı. Bu arada, Reuters, 20 gündür kuşatma ve yoğun saldırı altındaki Ayn el-Arap’ta IŞİD siyah bayrağının 4 katlı bir binaya dikildiğini duyurdu.

ŞİD terör örgütü ile bazı Kürt grupları arasında çatışmaların sürdüğü Ayn el-Arap (Kobani) hakim tepeye tank ve zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Çatışmalar nedeniyle sınır hattında güvenlik önlemleri artırılırken, Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki tepeye tank ve zırhlı araçlar sevk edildi. Yaklaşık 20 askeri aracın konuşlandığı tepenin karşısındaki Kobani’de ise çatışmalar nedeniyle özellikle kentin doğu bölgesinden dumanlar yükselmeye devam ediyor. Bu arada güvenlik güçleri de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle “can güvenliği” olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaşların Yumurtalık kavşağının ilerisine geçmesine izin vermedi.
Ayn el-Arap’tan silah ve patlama sesleri yükselirken, sınırı aşan kurşunlar Suruç’un sınır hattındaki mahallelerinde tedirginliğe yol açıyor. 3 mahalle ile sınır hattında kurulan çadırlarda kalan Suriyeliler tahliye edilirken, dün sabah saatlerinde sınırı aşan havan mermisi sınır hattındaki bir ev ile işyerine isabet etti. 

Göğüs göğüsü 
Bayramın ilk günü beklenen ateşkes olmazken, aksine IŞİD teröristleri Ayn el-Arap’ın doğu tarafındaki dış mahallelerinde YPG teröristleri ile sokaklarda göğüs göğüse çatışmalara başladı. Bayramın ilk günü başlayan sokak çatışmaları sırasında sık sık patlama ve silah seslerinin duyulması sınır hattında yaşayanları tedirgin etti. Çatışmalar sırasında Suriye tarafında ateşlenen havan, uçaksavar ve uzun namlulu tüfeklere ait mermiler ise sınırı aşarak Türkiye tarafına düşmeye başladı. Önceki gün bir havan mermisinin isabet ettiği evdeki 4 kişi yaralanmıştı.

3 mahalle boşaltıldı
Kobani’de çatışmaların yoğunlaşması ve mermilerin sınırı aşmaya başlamasıyla birlikte valilik, güvenlik riski taşıdığı saptanan sınır hattındaki Küçük Kendirli, Büyük Kendirli ve aynı zamanda Kobani’ye açılan sınır kapısının bulunduğu Mürşitpınar Mahallesinde oturanlar ile Süleymanşah Dostluk Parkı’na kurulan çadırlarda kalan Suriyeli’lerin tahliyesine karar verdi. Mahallelerde yaşayanlara alınan valilik kararı zırhlı araçlardan anonslarla iletildi. Karar sonrası 3 mahalledeki 350 hanede yaşayan 2 bin civarında vatandaş ile çadırlarda kalan 3 bin Suriyeli tahliye edildi. Mahallelerde yaşayanlar ilçe merkezi ve diğer mahallelerde yaşayan yakınlarının yanına giderken, Suriyeli sığınmacılar ise Suruç’taki YİBO ile resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirildi.