Türk Dünyası 25 Yıllığı…

Hep kitaplardan, dergilerden söz etmekteyim, bugün ilk kez bir yıllık hakkında yazacağım…

Yıllığı Türksav çıkarmış… Türksav ne demek, önce onu bildireyim: Türk Dünyası Şairler ve Yazarlar Vakfı. Başında değerli şair-yazar Bayburtlu hemşerim Yahya Akengin Bey var… Çeyrek asırdır hizmetler veriyor Türk Dünyasına.

Bu yıllık da, o hizmetlerin bir ayrıntılı dökümü, hesabı ve bunlara dayalı gelecek tahminleri…

Yıllığı Akçağ Yayınevi yayımlamış. Yayına hazırlayanlar Prof. Dr. Seyfettin Erol ve Yavuz Gürler…

Yıllık diyoruz ya, oylum olarak kitap gibi, tam 287 sayfa.

Peki kimler, neler yazmışlar, onların bazıları hakkında bilgiler verelim önemli bulduğumuz yerlerden alıntılar sunalım:

Sunuş yazısı: Yahya Akengin: "25 yıl". Şöyle diyor yazısının bir yerinde Akengin, akıl ve bilgiyle: "Türk dünyası birliği fikrinde sınırların, yönetimlerin, bayrakların tekliği hiçbir zaman söz konusu değildir. Hedeflenen birlik işbirliği, gönül birliği, ideal ve güç birliğidir. Bir başka deyişle enerjinin sinerjiye dönüşmesidir. Bunun temel harcı ise benzeri hiçbir birlikte bulunmayacak derecede ortak kültür zenginliğidir."

Dr. Aidarbek Amirbek, Orta Asya'da Güvenlik Güvenlik Sorunları'nı ele almış. Yazıda Taliban ve Işid'in Afganistan faaliyetlerine, dünlerine ve bugünlerine dair özel bilgiler var. Bölgedeki Türk Cumhuriyetlerinin bu örgütlere karşı aldığı önlemler de sıralanmış.

Elşan İzzetgil'in yazısı da aynı konu ve içerikte "Orta Asya ve Kafkasya'da Köktendinci Hareketler ve Işid Tehdidi" başlığını taşıyor. Bu yazıdan önemli bulduğum bir bölümü aktarayım: "Taşkent'e asılan Işid'in siyah bayrağı Orta Asya'da 1991'in sonlarında Özbekistan'ın Namangan şehrinde ilan edilmiş Şeriat 'Adona'nın bayrağını anımsatmıştır. Özbekistan'da bağımsızlık hareketlerinin devam ettiği o dönemde örgütün lideri Cuma Namangani, şeriatın bütün Orta Asya'da sağlanacağı açıklamasını yapmıştır. Kerimov, o süreçte şeriatın parlamentoda tartışılması için söz vermiştir."

Giresun Üniversitesi Rektörü Aygün Attar, "Türk Dünyasının 2023 Hedefleri"ni el almış. 

Dört akademisyen Doç. Dr. Erdal Bay, Doç. Dr. Servet Demir, Doç. Dr. Hakan Akdağ, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Soğukömeroğulları, "Türk Dünyası Vatandaşlığı Projesini" el almışlar. İlginç bir konu… Keşke olsa…

Azerbaycan Milli Meclisi'nin Milletvekili Doç. Dr. Ganire Paşayeva'nın yazı konusu şu: "Türk Dünyasının Çağdaş Dünyaya Uyum Süreci ya da 25 Yıllık Yeni Yola Genel Bir Bakış"…

Azerbaycan'ın petrol şirketi Socar'ın Türkiye bölümünün eski Enerji Başkanı, Bayburtlu hemşerim Kenan Yavuz, "Türk Dünyasında Azerbaycan'ın yeri ve Önemi"ni ele almış.

Bir başka Bayburtlu Namık Kemal Zeybek, "25 Yılın Düşündükleri" başlığı altında kaleme almış yazısını ve Türk Dünyası hakkındaki bilgi, deneyim ve ufkunu konuşturmuş.

E o ki söz Bayburtlu'dan açıldı, bendenizin de bir yazısı var, "Eski Türklerde Ekonomik Milliyetçilik ve Milli Ürünümüz Keten"  başlığını taşıyor.

Türk Dünyası'nın 25 yıllığı olur da Gaspıralı İsmail Bey olmaz mı? Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu Türk Dünyasının modernleşme sürecinde Gaspıralı'nın önemini yazmış.

Diğer imza ve yazıları, Türk Dünyası'nı merak edenler, bu yıllığı alıp okuyacaklar, kitaplıklarına koyacaklar, döne döne okuyacaklar, başka yolu yoktur, benden bu kadar…

Yazarın Diğer Yazıları