Türk Dünyası sevdalıları Balkanlarda

Türk Dünyası sevdalıları Balkanlarda
Unesco’nun 2016’yı Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan etmesi üzerine, Ankara Bilkent Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan 4.Türk Dünyası Birlik Kurultayı’nda ‘’Yesevi Yolunda’’ projesini hayata geçirmek için Türk Dünyası gönüllüleri çalışmalar başlamıştı.

Proje kapsamında, Türk Dünyasının çeşitli noktalarına ziyaretler, Türk Dünyasında sosyal projeler ve Hoca Ahmet Yesevi’yi anlatan bilimsel toplantılar ve konferanslar düzenlenmesi planlandı. Projenin İlk ayağı olarak Makedonya’nın fakir Türk Köyleri seçildi.

İLK DURAK MAKEDONYA

Makedonya’ya giden heyette Platformu Genel Koordinatör Dr.Halit Gökalp Küçük, Platform Yönetim kurulu üyeleri Cihan Kantar, Yiğit Cinbaz ve Muhammed Yüksel yer aldılar.

Proje hakkında açıklama yapan Proje sorumlusu Dr.Halit Gökalp Küçük; "Balkan coğrafyasında halen yaşayan yüz binlerce soydaşımız vardır. Osmanlı Devleti’nin çekilişinden bu yana, o topraklarda büyük zorluklar altında yaşamaya çalışan, hakları göz ardı edilen ama yine de var olmaya çalışan, benliklerini, kültürlerini, inançlarını yaşamaya ve yaşatmaya çalışan soydaşlarımız var. Kimisi işsizlik sıkıntısı ve çeşitli maddi zorluk yaşıyor, kimisi çeşitli baskılara maruz kalıyorlar. Lakin bütün bu zorluklara karşı, bu soydaşlarımız mücadele etmeyi asla bırakmıyorlar. Onların bu var oluş mücadelesine biz de bir nebzede olsa destek olmayı istedik.

Özellikle Makedonya, Türk varlığının yoğun olduğu, on binlerce Türk’ün yaşadığı,  Osmanlı zamanından bu yana Balkanlardaki en önemli merkezlerden biridir. Ülkenin batısı ekonomik olarak daha iyi olsa da Doğu Makedonya ekonomik zorluklar içindedir. Doğu Makedonya’da nüfus olarak tamamen Türk soydaşlarımız yaşadığı geçim kaynaklarının tarım olduğu fakir Türk köyleri bulunmaktadır. İşte bizde Türk gençleri olarak Türk Dünyası Birlik Platformu öncülüğünde bu yerlere bir nebzede olsa yardımlar götürmemizin önemi büyüktü.” dedi. Bu projenin gerçekleştirilmesinde bizlere destek olan Kocali, Alikoç köyü okulu öğretmeni Elvin Hasan hocamıza çok teşekkür ederiz, minnettarız.

ÖNCELİKLİ HEDEF TÜRKÇE ÇOCUK KİTABI

Yardımların neler olduğuna değinen Halit Gökalp Küçük, Bölgedeki genç kuşağın milli değerlerden uzak kalmasının önüne geçmek ve eğitim alanında donanımlı gençlerin yetişmesi öncelikli gayemizdi. Özellikle buralarda Türkçe dilinin kullanımı ve yaşatılması çok önemlidir. Bu yüzden özellikle Türkçe çocuk hikaye kitapları ve kırtasiye malzemesi, defter, kalem, silgi gibi ihtiyaçların karşılanması daha doğru olacaktır diye düşündük.

Türk Dünyası Birlik Platformu bünyesindeki 50 üniversitedeki 110 öğrenci kulüp ve topluluklarının desteği ile bu ihtiyaçları çok kısa sürede temin edilerek yardımlar Yesevi Yolunda Projemiz kapsamında Makedonya’nın Radoviş şehrindeki, Kocali, Alikoç ve Kılavuzlu köylerindeki Türkçe öğrenim yapan köy okullarında dağıtıldı.  Ayrıca Gostivar’da bulunan Makedonya Türk Kadınları Teşkilatı Ana Okulu’nda çocuk oyuncakları ve çocuk eğitim malzemeleri dağıtıldı.

Türk Dünyası Birlik Platformu olarak Türkçe Çocuk kitabı ve kırtasiye malzemesi yardım kampanyası devam etmektedir. Platform bu alandaki faaliyetlerine diğer Türk Dünyası bölgelerinde devam edecek.

“Türk Gençliği varsa Türk Dünyası’nın Geleceği de vardır”