Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Türk Dünyası, Türk Birliği istiyor!

Sevgili okuyucum, birkaç konudan söz edeceğiz. Önce Türk Dünyası konusu...

Gaziantep Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sayın Erdal Bay yıllardır Türk Dünyasıyla ilgili çalışmalar yapıyor. Nitekim Türk Dünyası ve Türk Birliği üzerine ilk akademik araştırmayı sağlayan Sayın Bay, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türklerin, Türk Birliği'ne ilişkin algılarını, tutumlarını ortaya koymayı amaçlıyor. Sayın Bay'ın verdiği bilgilere göre, Balkanlar ve Orta Asya'daki araştırmalar, 232'si erkek 178 kadın, toplam 415 Türk Akademisyen üzerinde gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 93'ü Türk Dünyası Birliği'nin kurulması gerektiği görüşünü savunuyor. Türk Dünyası vatandaşlığının oluşturulması gerektiğini savunanların oranı yüzde 91 olarak görülüyor.

Araştırmada kurulacak olan Türk Dünyası Birliği'nin Avrupa Birliği ile eşit güçte olabileceği, ama Çin, Rusya ve Birleşik Devletler'den daha güçlü olacağı düşünülüyor.

Bir diğer konumuz Kerkük!

Sayın Ali Kerküklü, bakınız neler diyor!

"Kerkük olmadan, Kürt Devleti Kurmak Fikri Bir Anlam İfade Etmiyor!

Resmi rakamlar Türkmen kenti Kerkük dünya petrol rezervinin yüzde 7,5'ine sahip olduğunu teyit ediyor. Dış güçlerin hedefi bölgede bir Kürt devleti (ikinci bir İsrail) kurmaktır. Petrol zengini Türkmen şehri Kerkük olmadan Kürt devleti kurmak fikri bir anlam ifade etmiyor. Yani Irak'ın Kuzeyinde bir Kürt devleti, Kerkük petrollerine sahip olmadan yaşayamaz. Kerkük'ün Kürtleştirilmesi ise bu adımların en önemlisidir. Kerkük'ün Kürtleştirilmesinin kabul edilmesi halinde Kürt grupların "Büyük Kürdistan"ın dört yöne (Irak, Türkiye, İran ve Suriye) genişlemesinin önündeki en zorlu engel ortadan kalkmış olacaktır.

İsrail'in Bağımsız Kürt Devletine İhtiyacı Var!

Bağımsız Kürt devletine destek veren yegâne devlet şimdilik İsrail'dir. İsrail tarihi boyunca stratejik ilişki kurmaya çalıştığı Kürtlerin Irak'ta bir Kürt devleti istediğini gizlemiyor. Bölgede böyle bir devletin "ikinci İsrail'in" kurulması ile İsrail üzerindeki baskıyı ve yoğunluğu azaltmış olacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Irak'taki Kürtler bağımsız devlete sahip olmalı. Kürtler, Batı'nın dostu ve bizimle aynı değerleri paylaşan bir halk. İsrail, Kürtlerin bağımsızlık umutlarını desteklemeli" ifadelerini kullandı.

İsrail merkezli Begin Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Edy Cohen "Referandum, yüz yıllık hayalleri olan bağımsız Kürt devletini gerçekleştirmek için Irak Kürtlerinin ilk fiili adımı olacak. İsrail için hem ekonomik hem de güvenlik açısından Kürt devletini desteklemek kendi çıkarınadır. Bu yüzden Irak'ın Kuzeyinden gelecek peşmergelere eğitim vermesi, İsrail ordusunun yararınadır. Irak'ın Kuzeyinde askeri üs kurulabilir ve bu sayede Kürt devletini koruyabilirler. Bunların yanı sıra, bağımsız Kürt devleti, zamanında Irak devletinin, mal varlıklarına el koyarak gönderdiği Yahudilerin dönmesini sağlayabilir ve İsrail'in bölgede konumunu güçlendirir." diye ifade etti.

İsrail'in toprak anlamında stratejik bir derinliği yok. Bunun için Arap kuşağında, Arapların Araplarla ya da Arap olmayanlarla bir çatışmaya sürüklenmesini istiyor. Ayrıca bölgede Irak her zaman İsrail için en büyük tehdit olmuştur. Burada kurulacak bir 'Kürt devleti' ile Irak tehdidini ortadan kaldırmak istiyor. Kürt isyanına ta başından beri stratejik hesap yapan ve bu kartı Irak, Türkiye, İran ve Suriye'ye karşı kullanan ülke İsrail'dir. İsrail'in bölgedeki projesi, Irak, Türkiye, Suriye ve İran topraklarında bağımsız bir Kürt devleti kurdurmaktır.

25 Eylül'de yapılması planlanan referandumdan rahatsızlık duyan Türkiye, İran, Suriye ve Irak'ın bölgedeki tarihsel hâkimiyetine yönelik her türlü tehdide sert tepki verecektir."

Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları