Türk Dünyası yine canlanıyor

Sayın okurlarım, Türk dünyamızın zengin kaynaklarını asırlar boyu sömüren Sovyetler Birliği’nin yirmi yıl önceleri dağılması, beş kardeş Türk Cumhuriyetimizin kuruluşunu sağlamış ve Türk Dünyası sevdalısı Türk Milliyetçilerini de çok sevindirmiştir.
Yarın 87’nci yıldönümünü kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı’mızı on sekiz yıl önce 1992 yılında, başşehrimiz Ankara Hipodromu’ndaki şeref tribününde bütün Türk Dünyası liderleri ile birlikte nasıl kutladığımızı sizlere sunmayı uygun buldum.
“Cumhurbaşkanımız Turgut Özal ve hanımının sağ yanında, sırayla Azerbaycan Reisicumhuru Elçibey, Kırgızistan Reisicumhuru Akayev ve eşi, Türkmenistan Reisicumhuru Niyazgor ve Başbakan Süleyman Demirel, son yanında da Kazakistan Reisicumhuru Nazarbayev, Özbekistan Reisicumhuru Kerimov, TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Genelkurmay Başkanı Org. Doğan Güreş ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü.”
1992 yılında gördüğümüz bu fotoğraf, çeşitli şekilleri ile AKP’nin iktidara geldiği yıllara kadar on yıl süreyle devam etti.
Türk Milliyetçi önderlerin kurduğu “Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı (TÜDEV)’in de her yıl tertiplediği Kurultaylar, Türk Dünyası’nın yetkililerini ve düşünürlerini bir araya getirerek, Türk Birliği’nin müjdecisi idi. TÜDEV tarafından tertiplenen bu faaliyetler son yıllarda artık yapılamaz oldu.
Türk Dünyası’na sırtını çeviren AKP yönetimi bu yılın başlarında, soydaş ve akraba toplulukları ile sosyal-kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacı ile “Yurtdışı Türkler Başkanlığı” adı altında, Devlet Bakanı Faruk Çelik yönetiminde bir kuruluş ortaya koymuş ve 27 Şubat günü, “Türk Soydaş ve Akraba Toplulukları İstanbul Buluşmasını” tertipleyerek, sekiz aydır sesi çıkmaz olmuştur. Devlet yönetimimizin son yıllarda en önem verdiği kültür hareketi, her soydan çocuklar tarafından tertiplenen Musiki Olimpiyatlarıdır.
Sayın okurlarım, Türk Dünyası ile ilgili olarak bir hafta önce İstanbul’da Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen Dünya Türk Forumu’ndan edindiğim bilgileri de, konu başlıkları ile birlikte sizlere sunacağım.
“Küresel ve Bölgesel Sorunların Türk Dünyasına Yansımaları”, “Türk Dünyasında STK’lar ve Sivil Toplumun Gelişimi Önündeki Sorunları”, “Eğitim-Bilim-Kültür Alanında İş Birliği ve Türk STK’ların Rolü”, “Yabancı Düşmanlığı, Sosyal Dışlanma ve Türk Diasporası”, “Türk Kültürünün Kurucu Ögeleri: Bütün İnsanlık İçin Bir Evrensel Değerler Projemiz Var mı?”, “Türk Kültür Alanı: Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloğa 1”, “Sözde Soykırım, Türk Diasporası ve İşbirliği”, “Türk Kültür Alanı: Kültürel Farlılıklardan Kültürlerarası Diyaloğa 2- Mardin Örneği”, “Sosyoekonomik İşbirliği Konusunda Mevcut Durum, Yeni İş Birliği Alanları ve Kurumlaşma” konuları ele alınmıştır.
Toplantıya bağımsız Türk dili konuşan ülkelerden ve Türk diasporalarının bulunduğu 60 ülkeden düşünce ve kanaat önderleri, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, Türkiye ve katılımcı ülkelerden ulusal parlamento üyeleri, Azerbaycan Diaspora Bakanı, Kosova Çevre Bakanı ve çeşitli seviyelerde protokol temsilcileri, Türk Konseyi Genel Sekreteri, TÜRKPA Genel Sekreteri, TÜRKSOY Genel Sekreteri, Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, gözlemci diplomatik misyon temsilcileri ve ilgili uzmanlar ile medya temsilcileri katılmışlardır.
Forum sırasında, katılımcı kişi ve kurumlar hem ülkeleri hem de Türk Dünyası’nın ortak yararına birlikte çalışma kararı almışlar ve ilgili tüm kamu otoritelerinin dikkatlerine sunulmasını istemişlerdir. Azerbaycan Diaspora Bakanı Nazım İbrahimov’un teklifi üzerine de “İkinci Dünya Türk Forumu Toplantısı”nın 2011 Ekim ayının ikinci yarısında Bakü’de yapılması benimsenmiştir.
Tanrı Türk’ü Korusun. Cumhuriyetimizin de, 87’nci yıldönümü kutlu ve mutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları