Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Türk Dünyası'na hizmet!

Sevgili okuyucum; Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı, Sayın Yahya Akengin, 22. Uluslararası Türk Dünyası'na Hizmet Ödülleri'ni, Vakıf Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısından sonra, günümüzde gerçekten uzaklarda olan akıl ve mantığın ne olduğunu konuşmacılara görkemli biçimde anlattı.

Bir yazar ve gazeteci olarak, Sayın Akengin'nin konuşmalarını zevkle takip ettim. Sayın Akengin'nin toplantıdaki her konuşması gerçek bir bilgenin görkemli ifadeleriydi.

Nitekim Sayın Akengin konuşmasını, çok ilginç sözlerle şöyle sürdürdü;

Köklü ve güçlü bir kültürün varisi olan Türk Dünyası ile İslâm âlemini özdeş görmekteyiz. İstanbul'da toplanan İslâm İşbirliği Teşkilâtı'nın yedi üyesinin Türk Devletleri'nden oluşması, Türk Dünyası'nın önemli bir güç olduğu gerçeğini göstermektedir. Türk Devletleri, iki yüz elli milyonluk Türk dünyasının ağırlığını yansıtmıştır.

Değerli okuyucum; Sayın Akengin tespit ettiği bir başka konuyu, tuhaf insanların, acayip davranışlarını şöyle dile getiriyor:

Çağımız dünyasında 'Tanrı'yı kıyamete zorlamak' gibi, akla ve mantığa ziyan sayılacak bir tuhaf inanç ne yazık ki mevcuttur!

Bütün dünyayı felaketlere sürükleyebilecek bu tür hurafelerin günümüzde taraftar bulabilmesi, insanlık adına gerçekten utanç verici bir durumdur. Aydınlanma idealinin peşinde olması gerekenler böyle sapmalarla, sapıklıklarla insanlığın geleceği için tehdit oluşturmaktadırlar.

İşte bu sebepledir ki biz, dünyada kültürel gelişme ve kalkınmayı önemsiyoruz. Türk dünyasında da bu potansiyelin sağlam temelleri olduğuna kesinlikle inanıyoruz.

Değerli okuyucum; Sayın Yahya Akengin, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı olarak bu yıl ki ödül töreninin, Anadolumuzun ilk Türk yerleşim merkezlerinden biri olan Tokat'ın Niksar ilçesinde, 4, 5, 6 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılacağını belirtti.

Ödül töreninin yanısıra Tokat Şair ve Yazarlar Derneği ile birlikte "Tarihimizde ve Kültürümüzde Niksar" konulu bir sempozyumu gerçekleştireceklerini, ayrıca Niksar temalı resim sergisinin açılacağını, Niksar Kaymakamlığı ve Belediyesi ile birlikte Türk Dünyası'ndan katılımlarla Hıdırellez kutlamaları yapılacağını ifade etti.

22. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri'nin sahipleri ise şunlar:

Azerbaycan:  Sona Veliyeva, Şair ve Yazar- Hollanda: Mehmet Tütüncü, Dr.- Kazakistan: Rafael Niyazbek, Şair-Türkiye: Ahmet Taşağıl-Ayla Filmi: Ramazan Korkmaz, Prof. Dr. Refik Turan, Prof. Dr. Turan Şahinbaş TRT Müzik, Selami Kapankaya- Niksar Kaymakamı,  Özdilek Özcan, Niksar Belediye Başkanı, İmdat Avşar - Türk Lehçeleri.

Ve YESEVÎ... Erdoğan Aslıyüce- 25. Yıla Başlarken, Prof. Dr. Hacı Duran-Emperyalizmin Arapları: Prof. Dr. Hasan Onat; Yeni Bir İslam Medeniyeti için Maturidi ve Maturidiliğin Önemi. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu. Seyhan Çağlar Emen Arif Nihat Asya ile ilgili Hatıralarım, Mavi ile Yeşilin Kucaklaştığı Bartın'da 39 Saat. Erdoğan Aslıyüce, Bartın Belediyesi; Hoca Ahmed Yesevî'den Sarı Saltuk'a... Avrupa'ya İslam'ı Yayan Sarı Saltuk. İstiklal Savaşı'nde Bartın, Dr. Yusuf Gedikli: Bilge Umarın Türkiye'deki Tarihsel Adlar yapıtındaki Yer adları Üzerine-3. Davut Haskırış: Nizamiye Medreseleri. Mehmet Turan: Eski Türk Kültürü Araştırmaları ve Bahaeddin Ögel. Mehmet Salim Sayan: Çocuk Gelin. Süheyl Başaran: Fetih'ten Sonra Boğaziçi... Mehmet Ali Talayan'ın Necdet Koçak'ı tanıtmasını gönülden alkışlıyorum.

Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları