Türk Dünyasının kutup yıldızı Hocamız Prof. Turan Yazgan(!)

Sayın okurlarım, Türk Kültür çalışmalarına ömrünü vermiş seksen üç yaşındaki bir Türk Milliyetçisi olarak, bugün hepimiz adına, Türk Dünyasının kutup yıldızlığı unvanını, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı’mız Prof Dr. Turan Yazgan Hocamıza armağan ediyorum.
Çünkü O, yirmi yıl önce, bizlerin hayal ettiğimiz “Türk Dünyası” ile kucaklaşmamızın becerisini ve cesaretini göstermiştir. Türk Dünyası sevdalısı yüz yetmiş ülkücüyü, uçakla Azerbaycan’ın başşehri Bakü’ye indirme becerisinde bulunmuştu. Sovyet yönetiminin önleyici tedbirlerini hiçe sayarak, bizlere cesaret vermiş ve dört saat süreli beklediğimiz Bakü Hava Meydanından ayrılırken, ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk’ümüzün resimleri ile bizi karşılayan Türkiye sevdalısı Bakü’lü kardeşimizle kucaklaşmamızı sağlamıştı. Hoca’mız bu uygulaması ile, hayatımızın en mutlu dokuz gününü, bizlere armağan etmişti.
Ömür boyu süren bu sevdamız, Sibirya’nın en ücra köşelerinden Türk Dünyası’nın her yöresine kadar, Hocamızın cesareti ve gayreti ile üç beş yılda tamamlanmıştır.
Kardeş Türk Dünyası ile devamlı ilişkilerimiz bizleri, Devlet Başkanları ile, siyasi liderlerle, üniversite rektörleri ve öğretim üyeleri ile, iş adamları ile ve her konuda “Türk Sevdalısı” olan kültür elemanları ile dostluk ilişkilerine ulaştırmıştır. Yıllardır Türk Dünyası ile ilgili faaliyetlerde bulunan Vakfımızın türlü ilişkilerinin vesile olduğu dostluklar her geçen gün artmaktadır. Vakfımız Türk Dünyası’nın değişik yörelerinde lise ve üniversite seviyesindeki eğitim yuvalarında Türkçe eğitim vermekte ve diğer eğitim kurumlarına önderlik
etmektedir.
Yıllardır, Türk Dünyası ile ilgili faaliyetlerde bulunan ve her türlü neşriyatı yapan Vakfın türlü ilişkilerinin vesile olduğu dostluklar her geçen gün artmaktadır.
Türk Dünyası’nın bütün yörelerinde yaşam sürdüren kırka yakın Türk Topluluğunun öğretim seviyesindeki yavrularımızın iştirak ettikleri, Türk Dünyası Çocuk Şöleni’nin on beşincisi, bir ay önceleri Vakfımız tarafından İstanbul’da tertiplenmiştir.
Prof. Turan Yazgan Hoca’mız liderliğinde yıllar boyu süren Vakıf hizmetlerinde yardımlarını esirgemeyen bütün Vakıf elemanlarına teşekkürü ödenmesi gerekli bir borç biliriz.
Geçen hafta Elazığ ilimizde, 17. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları etkinlikleri kapsamında Prof. Turan Yazgan Hoca’mıza “Türk Dünyası Hizmet Ödülü” verildi ve sinevizyon gösterileri ile yaşamı izlendi. Vali’miz, armağanını verirken Hoca’nın elini öptü ve Belediye Başkanımız da, isminin Elazığ’daki bir caddeye verilmesini öngören, belediye meclis kararı olduğunu söyledi. Fırat Üniversitesi Rektörümüz de, Hoca’ya fahri doktora diploması vererek, cübbe giydirdi. Türk Edebiyat Vakfı’mızın Başkanı Servet Kabaklı kardeşimiz ile Yönetim Kurulu üyesi, Hoca’ya “Türk Dünyası Belgesi” beratını verdi. Ve bütün dostlar Elazığ’ımızda, Türk Dünyası’nın kutup yıldızı Hocamız Turan Yazgan’ı, hepimiz adına kutladı.
Sayın okurlarım, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’mızın kurucusu ve baş yöneticisi olan Turan Yazgan hocamıza, hepimiz adına muhtereme eşi ve yuvası ile, sağlıklı yaşamlar dilerim.
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları