Türk Dünyası’nın yeni başkenti Merv

Türk Dünyası’nın  yeni başkenti Merv
Türkmenistan’ın tarihi Merv şehri, Türk Dünyası 2015 kültür başkenti oldu. Aşkabat’ta düzenlenen devir teslim töreninde renkli sahneler yaşandı.

Türkmenistan’ın tarihi Merv şehri, Türk Dünyası 2015 kültür başkenti seçildi. Tataristan’da düzenlenen devir teslim töreniyle Kazan, Türk Dünyası kültür başkentliği unvanını Merv’e devretti. Daha önce de Eskişehir 2013’te, Kazan ise 2014’te Türk Dünyası kültür başkenti seçilmişti.
Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi’nin (TÜRKSOY) girişimiyle hayata geçirilen “Türk Dünyası kültür başkenti” uygulaması, şehirlerin kültür ve sanat hayatının zenginleşmesine büyük imkan sağlıyor. Kazan’da TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin 32. olağan toplantısı gerçekleştirildi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov; Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan kültür bakanlarının katıldığı toplantı kapsamında Merv, Türk Dünyası 2015 kültür başkenti ilan edildi. Böylelikle, TÜRKSOY’un 33. dönem geçici koordinatörlüğü görevine de Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi Garacayev seçildi.

Bayrağı devrettiler
Söz konusu ülkelerin kültür bakanları ile bir araya gelen Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov Türkmenistan’ı tebrik etti. Minninahov, “Biz üçüncü şehir olarak bu bayrağı devralmıştık. Bugün bu bayrağı büyük gururla Türkmenistan devrediyoruz. Önümüzdeki yıl Türk dünyası etkinlikleri Türkmenistan’da kutlanacak” diye konuştu. Minnihanov, Türk Dünyası kültür başkenti sembolünü ve TÜRKSOY sancağını, Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi Garacayev’e takdim etti. Türkmenistan’ın tarihi Merv kenti, 2012 yılında da Bağımsız Devletler Topluluğu kültür başkenti de ilan edilmişti.  2012 yılında ilk olarak Kazakistan’ın başkenti Astana’nın sahip olduğu Türk Dünyası kültür başkenti ünvanı, 2013 yılında Eskişehir’e ve son olarak 2014 yılında Tataristan’ın başkenti Kazan’a geçmişti.