Türk ekonomisine sığınmacı darbesi

Türk ekonomisine sığınmacı darbesi
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı verilere göre, Suriyeli sığınmacılar; Türkiye nüfusunun yüzde 4'ünden fazlasını oluşturuyor. Rus ekonomist Fitin, sığınmacı sorununun Türkiye'nin ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

2016'daki AB-Türkiye Zirvesi'nde, Avrupa'ya Suriyeli akınını önlemek için imzalanan anlaşmaya göre; Yunan adalarından Türkiye'ye iade edilen bir Suriyeli için Türkiye'den bir diğer Suriyeli, AB'ye yerleştirilecek ve Türkiye'ye 6 milyar Euro tutarında fon sağlanacaktı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı verilere göre, Suriyeli sığınmacılar; Türkiye nüfusunun yüzde 4'ünden fazlasını oluşturuyor. 2012'de 14 bin 237 olan Türkiye'de kayıtlı Suriyeli sayısı, geçen yıllar içinde artış göstererek 31 Mayıs 2018 verileri itibariyle 3 milyon 426 bin 786'ya ulaştı.

17-18 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi'nde Avrupa'ya mültecî akınını önlemek için Brüksel ile Ankara arasında anlaşma imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma, Yunan adalarından Türkiye'ye iade edilen her bir Suriyeli için Türkiye'den bir diğer Suriyelinin AB'ye yerleştirilmesi, Türkiye'ye vize muafiyeti sağlanması ve Türkiye'ye 6 milyar Euro tutarında fon sağlanmasını öngörüyordu. Ancak; anlaşmanın imzalandığı günden bu yana, Brüksel, Türkiye'ye sadece fonun 3 milyar Euro tutarındaki ilk dilimini sağlamış durumda.

Öte yandan, geçenlerde AB Komisyonu tarafından yayınlanan 2019 yılı bütçe taslağında, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 1,5 milyar Euro kaynak verileceği belirtildi.

Sputnik'e konuşan Rus uzmanlar sığınmacı sorununun Türkiye ekonomisine etkisi ve AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik malî yardımını değerlendirdi.

Karadeniz ve Hazar Denizi Siyasî ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü, Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı Uluslararası Ekonomi ve İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyesi Viktor Nadein-Rayevskiy, AB'nin sığınmacı sorununu, Türkiye'ye baskı aracı olarak kullandığını kaydederek şunları söyledi,

''Sığınmacılar, Türkiye ekonomisine ciddî finansman yükü çıkartıyor, çünkü, ülke ihtiyaçlarını karşılamak için devlet bütçesinden para harcamak zorunda. AB ile anlaşmaya gelince, Brüksel sığınmacı meselesini siyasî pazarlık malzemesine dönüştürerek, onu, Türkiye'ye bir nev'î baskı aracı olarak görüyor. Şimdiki gelinen noktada; maalesef, sığınmacı akışının azaldığı pek söylenemez. Biraz olsun yavaşlasa da, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerinin altında kaldı. Tabiî ki, bu durumda AB'nin yardımı Türkiye için çok önemli bir faktör olurdu, ama, şu an AB daha çok kendi iç sorunları ile uğraşıyor gibi görünüyor. İç sorunlar derken; Brexit yansımaları, ekonomik alandaki dalgalanmalar, Rusya ile ilişkilerinde gerginlik olmak üzere birçok meseleyi kastediyorum. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda; AB'nin şu an itibariyle sığınmacı konusunda Türkiye'ye ciddî destek vermesinin mümkün olmadığı söylenebilir''.

EV SAHİPLİĞİ, PAHALIYA MAL OLUYOR

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne bağlı Ortadoğu Araştırmalar Merkezi Başkanı, ekonomist Vladimir Fitin de, Sputnik'e açıklamada bulunurken, sığınmacı sorununun Türkiye'nin ekonomisi üzerindeki önemli etkisine dikkat çekti. Uzman, "Kuşkusuz ki; bu, sorun, Türkiye ekonomisine ciddî darbe niteliği taşıyordur. O kadar çok sığınmacıya ev sahipliği, pahalıya mal oluyor. Şu anki durumda Türkiye'nin, AB'nin 6 milyar dolar değerindeki desteğine çok ihtiyacı var, çünkü bilindiği üzere Türk lirasındaki değer kaybı devam ediyor. Bunda Suriye'deki askerî operasyon harcamaları, AB ve ABD ile ilişkilerde yaşanan gerginliğin yanı sıra, sığınmacı meselesinin de payı elbette vardır. Sığınmacı krizinin Türkiye ekonomisinin bugünkü hali üzerinde önemli etkisi bulunuyor" ifadelerini kullandı.