Türk Hükümeti'ne AB'den sığınmacılar için 222 milyon Euro

Türk Hükümeti'ne AB'den sığınmacılar için 222 milyon Euro
Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı mutabakatı çerçevesinde Türk hükümetine doğrudan 222 milyon Euro ödendiği belirtildi. Böylelikle AB'nin sözünü verdiği 3 milyar Eurodan bugüne kadar toplam 811 milyon 400 bin Euro ödenmüş oluyor.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında geçen yıl imzalanan sığınmacı mutabakatı çerçevesinde Türk hükümetine bugüne kadar doğrudan 222 milyon euro ödendiği belirtildi. AB Komisyonu verilerine göre bu para Sağlık ve Eğitim Bakanlıkları ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne aktarıldı.

AB, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na ise 310 milyon euro yardım yapmıştı.

TÜRKİYE'YE 3 MİLYAR EURO VERİLECEKTİ

Türkiye ile AB arasında geçen yıl mart ayında imzalanan mutakabatta, Türkiye'deki sığınmacılara yardım için AB'nin 3 milyar euro vermesi öngörülüyordu. Mutabakata göre, bu paranın sadece yardım kuruluşları aracılığı ile mültecilere aktarılması planlanmıştı. Ancak Brüksel, geçen yıl temmuz ayında bu konudaki uygulamayı değiştirdi. AB Komisyonu'ndan geçen yıl temmuz ayında yapılan açıklamada, "yapılan masrafların belgelenmesi karşılığında” Türk hükümetine ödeme yapılacağı belirtilmişti.

Türk hükümeti için toplam 660 milyon euro kaynak ayrıldı. Bu paranın 300'er milyon eurosu eğitim ve sağlık bakanlıkları, 60 milyon eurosu da Göç İdaresi Genel Müdürlüğü  için öngörüldü. AB, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı'na 120 milyon euro aktardı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, bu paranın hedefinin "yaklaşık 2 milyon kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamak olduğu” belirtildi.

AB'NİN SÖZÜ 3 MİLYAR EURO'YDU 

Eğitim Bakanlığı'na ise "yaklaşık 500 bin Suriyeli çocuğun eğitim imkanlarından yararlanabilmesi için” 90 milyon euro ödendi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne ise Yunanistan'dan geri gönderilen sığınmacıların bakımının sağlanması için 12 milyon euro ödeme yapıldı.

Böylelikle, Türk hükümeti için toplam 222 milyon euro ödenmiş oldu. AB Komisyonu'nun bir sözcüsü bu paranın "Türkiye'nin bütçesi için ödenmediğini” vurgulayarak, bu kaynağın sığınmacılara ayrılacağını belirtti.

Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı mutabakatı çerçevesinde öngörülen 3 milyar eurodan bugüne kadar toplam 811 milyon 400 bin euro ödendi. Gönderilen para çeşitli projelere aktarıldı.

İlgili Haberler