Türk jetlerine Suriye engeli

Türk jetlerine Suriye engeli
Türk savaş uçaklarının 12 Kasım’da IŞİD’a yönelik yoğun hava harekatından sonra 6 gündür taarruz yapmaması dikkat çekti.

Türk jetlerinin Suriye’nin kuzeyine havalanmamasının arkasında yine Suriye’nin füze tehditinin olduğu belirtiliyor. Şam rejiminin El Bab’ı almak için kapsamlı bir havaoperasyonu planlandığı, bu nedenle Türk uçaklarının operasyon yapmasına Rusya’nın da onayını alarak izin vermediği değerlendiriliyor. TSK’dan yapılan Fırat Kalkanı açıklamasında Türk uçaklarının dün de havalanmadığı bildirildi. Koalisyona ait uçakların da ÖSO’nun El Bab’a ilerleyişine hava desteği vermediği de Fırat Kalkanı açıklamasına yansıdı.

Türk jetleri 19 Ekim’de PYD’ye yönelik ağır hava taarruzundan sonra Suriye’nin füze tehditleri nedeniyle yaklaşık 3 hafta hava harekatı yapamamıştı. Bu sorun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın 1 Kasım’da 
Moskova’da Rus mevkidaşı Orgeneral Valeri Gerasimov’la görüşmesinde giderilmiş ve uçaklar 12 Kasım’da Cerablus’un güneyindeki IŞİD hedeflerini vurarak 18 IŞİD’lı teröristi etkisiz hale getirmiş, örgütün birçok barınak ve komuta merkezini imha etmişti.

Öte yandan Suriyeli askeri yetkililerin uçaklarla, El Bab’da yaşayan sivil halka kısa sürede operasyonun başlayacağına dair havadan bildiriler atıldığı açıklamasını, güvenlik kaynakları da doğruladı.