Türk Lirası, ticaret yapılamaz hale geldi!

Türk Lirası, ticaret yapılamaz hale geldi!
Ekonomistler, BDDK'nin swap işlemlerine kısıtlama getirmesinin piyasaları uzun vadede olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Ekonomistler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybını önlemek amacıyla swap işlemlerine getirdiği kısıtlamanın çözüm olmayacağı uyarısında bulundu.

Hatırlanacağı gibi; BDDK, Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için geçtiğimiz hafta başı itibariyle bankaların swap işlemlerine kısıtlama getirmişti. Kurum; bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıklamıştı.

BDDK'nin geçtiğimiz hafta aldığı bu tedbir, TL'nin kayıplarını geri almasında ön ayak olmuştu; ancak ekonomistler, BDDK'nin swap işlemlerine getirdiği bu kısıtlamanın Türk tahvil faizlerinin yükselmesine neden olduğunu, bunun da piyasaları uzun vadede olumsuz etkileyeceği yorumunda bulunuyor. Bu yüzden çok sayıda piyasa oyuncusu, TCMB'nin faiz artışına gitmesinin, TL'deki oynaklığın önüne geçmek için gerekli olduğu görüşünde.

TCMB'nin terimler sözlüğünde swap şu şekilde açıklanıyor: "İki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Meselâ; on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır." Bloomberg televizyon kanalına konuşan Londra merkezli yatırım şirketi BlueBay'den şef yatırım stratejisti David Riley ise böylece Türk Lirası'nın ''ticaret yapılamaz bir hale geldiğini'' söyledi.

Ekonomist Özlem Derici Şengül, BDDK kararının ardından "BDDK'nın swap işlemlerine sınırı yüzde 25'e düşürmesi; döviz talebini düşürebilir, ama, TL likiditesi sıkışıklığına neden olarak tahvil faizlerinin yükselmesine yol açıyor" yorumunda bulundu. Aynı şekilde ekonomist Uğur Gürses de "TCMB faizi artırmasın' tercihi ile atılan bu adım döviz kuruna sınırlı etkide bulunurken, 2 yıllık tahvil faizlerini yüzde 28.2'ye zıplattı. Oysa TCMB faiz artışı her ikisini de olumlu etkilerdi" dedi. ABD merkezli ekonomi ajansı Bloomberg de son yayınladığı haberinde, bu kısıtlamanın TL'deki oynaklığın önüne geçmesine rağmen diğer Türk varlıklarına olumsuz etkisinin olabileceğini kaydediyor.