Türk milleti kavramını savunuyoruz

Türk milleti kavramını savunuyoruz
CHP lideri, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, “Dünya değişiyor, CHP de değişiyor” dedi

Türk milleti kavramını savunuruz

Kılıçdaroğlu, “Anayasa’nın 66. maddesi herkes Türk’tür diyor. Bu madde değişmeli mi?” sorusuna, “Adımız ne, Türk milleti. Şimdi biz bunu kaldıralım, niye kaldırıyoruz? Hangi gerekçeyle? Bildirgeyi okurken söyledim. ’Yüce Türk milletinin önünde açıklıyorum’ dedim” diye yanıt verdi.   

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. CHP lideri,  “Anayasa’nın 66’ncı maddesi herkes Türk’tür diyor. Bu madde değişmeli mi?” şeklindeki soruya, “Türk milleti kavramını savunuyoruz” cevabını verdi. Kılıçdaroğlu, şöyle davam etti: “Adımız ne, Türk milleti. Şimdi biz bunu kaldıralım, niye kaldırıyoruz? Hangi gerekçeyle kaldırıyoruz? Bildirgeyi okurken söyledim. ’Yüce Türk milletinin önünde açıklıyorum’dedim. Yurt dışında ne diyeceğiz? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bir imparatorluktan her etnik kimlikten insanımızı bir çatı altında tutuyoruz. Türk bir üst kimliktir. Onun altında pek çok alt kimlik var. Ama biz etnik kimliğe dayalı siyaseti reddediyoruz. İnanca dayalı siyaseti de reddediyoruz. Bazı gazeteler yazıyor; ’CHP imam hatip okullarını kapatacak’diye. Nerede yazıyor bu? Herkesin inancına saygı gösteren birisi, çocuğumu göndermek istiyorum, öğrensin, niye engel olalım biz buna? Ön yargılarla biz zaman zaman siyasi partileri eleştiriyoruz. Dünya değişiyor, CHP de değişiyor, biz de değişiyoruz.”  “Ağrı Diyadin’de ne oldu?” sorusunu ise Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı:

Gerçekçi olalım

 “Sorun çıkmayabilirdi. Ama sorunun çıkması için hükümet tarafından her şey yapıldı. Bir anlamda açıkça söylemek gerekirse askerler ölüme gönderildi. Bu doğru değildi. ’Şehre silahla geldikleri halka baskı yaptıkları şeklinde’resmi açıklama yapıldı. Varsa öyle bir şey müdahale edersiniz. Siz silahlı şehrin içine gireceksiniz devlet müdahale etmeyecek, bu da doğru değil. ‘Niye müdahale ettiniz, görmezlikten gelin’diye bir iddiamız yok. Hukuk devletini savunuyoruz biz.” Recep Tayyip Erdoğan’ın “Koalisyon iflastır” şeklindeki sözlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Bizim hedefimiz tek başına iktidar olmaktır. Koalisyonlar elbet olabilir” dedi.  “CHP, MHP, HDP koalisyonu, sizin için bir koalisyon markası mıdır?” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Böyle bir ittifakın gerçekleşebileceğine inanmıyorum. Gerçekçi olmamız lazım. Böyle bir koalisyon olur mu olmaz mı, sayın lider adına konuşmak doğru değil ama bugüne kadar ortaya çıkan tablonun böyle bir koalisyona izin vermeyeceğini ifade ediyorum” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, Atilla Sertel’in adaylığının düşmesiyle ilgili olarak da “Ön seçime girdi, başarılı oldu. Şikayet edenleri araştırıyorum. Bizim partiliyse kesinlikle partide kalmayacaklar” dedi.

O koltukta nasıl oturuyor?

CHP lideri, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vaatleri konusunda “Kaynağını açıklasınlar ikna olup, CHP’ye oy vereceğim” sözlerini değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:  “Bakan gelip CHP’ye üye olursa memnun oluruz. Sayın Bakan unutmasın ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonra en büyük bütçeyi topladım. Eğer bu ülkede 10 kişi ’ben vergi toplamasını, bütçe yapmasını, nasıl harcanmasını biliyorum’diyorsa, o 10 kişiden biri benim. Bakanın hiç maliye deneyimi yok, benim var. O verginin nasıl toplandığını, nasıl harcandığını bilmez, ben bilirim. Ama CHP’ye üye olmak istiyorsa önce bizim eğitimimizden geçmesi lazım. ’Borçları sileceğiz’dedik. Maliye Bakanı, yani hayret ediyorum, çıkardıkları kanundan bile haberleri yok, diyor ki ’Bunu nasıl yapabilirler’diyor. Bunu AKP hükümeti, 2003’te 2009’da olmak üzere iki kez yaptı. Kendi yaptıklarından bile haberi olmayan Maliye Bakanı CHP’ye üye olacaksa vay halimize. O nasıl, niçin o koltukta oturuyor, anlamakta güçlük çekiyorum.”