Türk şirketler döviz borçlarını ödeyebilecek mi'

Türk şirketler döviz borçlarını ödeyebilecek mi'
İngiliz Financial Times gazetesi, gelişen ülkelerin para birimlerinin Amerikan Doları karşısındaki değer kaybına değinerek "'Türk şirketler döviz borçlarını ödeyebilecek mi?' endişesi" başlıklı bir makale yayımladı.

Gazetenin "gelişen piyasalar" bölümünde yer alan makale, Türk Lirası'nın zayıflığının, şirketlerin borçlarını geri ödemekte zorluk yaşayabileceği korkusunu artırdığını belirterek başlıyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı haberde, Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı seçilmesinin ardından değer kaybetmeye başlayan gelişen ülke para birimlerinin, ABD Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapması beklenen faiz artırımı açıklaması ile daha da çok değer kaybedebileceği belirtiliyor.

FT, Amerikan Doları'nın Türk Lirası'na indirdiği bu darbeye cevaben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı "vatanseverliğe" çağırdığını yazıyor.

Türkiye'deki döviz hesaplarında yaklaşık 140 milyar Dolar bulunduğunu belirten FT, ismi verilmeyen bir yetkilinin "Vatandaşlarımız Türk Lirası'nı terk etmedikçe sorun yaşamayız"dediğini hatırlatıyor.

Makalede diğer gelişmekte olan ülke liderlerinin kullandıkları dilde daha kontrollü, önerdikleri çözümlerde ise daha az yaratıcı oldukları yorumu yapılıyor.

1 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ ALDILAR

Makale özetle şöyle devam ediyor:

"Piyasa hareketleri ABD'deki düşük faiz oranları ile gelişen ülkelere sermaye akışı arasındaki karşılıklı etkileşimin altını çiziyor. Bu, Türkiye gibi, şirketleri büyük oranda yabancı para cinsinden borçlanan ülkeleri daha büyük risk altında bırakıyor. Son veriler, yabancı yatırımcıların Kasım ayında 2.6 milyar dolarlık Türk tahvil ve varlığını elden çıkardığını gösteriyor. İstanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada, Türkiye vatandaşlarının Erdoğan'ın çağrılarını görmezden gelerek Kasım ayının son haftasında 1 milyar dolarlık döviz aldığını söylüyor."