Türk TIR’ları denetim bahanesiyle bekletiliyor

Türk TIR’ları denetim bahanesiyle bekletiliyor
UND İcra kurulu Başkanı Fatih Şener Türk ihracat ürünü taşıyan Türk ve yabancı araçların Rusya sınır kapılarında içeri alınmayarak bekletildiğini bildirdi

Türk TIR’ları sınırdan alınmıyor

Rusya Başbakanı Medvedev Türkiye ile bazı ortak projelerin dondurulmasını da kapsayabilecek bazı önlemleri hazırlaması için hükümete talimat verdi.

Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki gerginlik ekonomiyi vurmaya başladı. Rusya Tarım Bakanlığı Türkiye’den ithal edilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik denetimi sıkılaştırdığını açıkladı.  Yapılan yazılı açıklamada bakanlığın araştırmalarına göre Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerinin yüzde 15’inin Rus düzenlemelerine uymadığına dikkat çekilerek, hükümetin gıda güvenliği kurumu Rosselkhoznadzor’a denetimin sıkılaştırılması için talimat verdiği ifade edildi.Rusya’nın Türkiye’den gıda ithalatı ağırlıklı olarak sebze, meyve ve et ürünlerinden oluşuyor. Kremlin’den gerilen Rusya-Türkiye ilişkilerine yönelik yeni bir açıklama geldi.

Türk Akımı’na kısıtlama

Rus yetkililer, “Türkiye’ye yaptırım uygulanması değerlendirilmiyor”  derken, Rusya Başbakanı Medvedev Türkiye ile bazı ortak projelerin dondurulmasını da kapsayabilecek bazı önlemleri hazırlaması için hükümete talimat verdi. Reuters’ın haberine göre,  Medvedev önlemlerin Türkiye’den gıda ithalatını kısıtlamayı da kapsayacağını söyledi. Rusya Ekonomi Bakanı, Türkiye ile yapılacak olan serbest bölge hazırlıklarını durdurmak zorunda olduklarını belirterek, “Türk akımı doğalgaz projesinde bazı kısıtlamalar olabilir. Türkiye ile Rusya arasındaki karşılıklı uçuşlara sınırlama getirebiliriz” dedi.

Geçiş vermiyor

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türk ve yabancı firmaların derneği arayarak Türk ihracat ürünü taşıyan Türk ve yabancı araçların Rusya sınır kapılarında içeri alınmayarak bekletildiği bilgisini verdiğini aktardı. Suriye sınırında  yaşanan uçak düşürme olayından sonra Rusya’ya Türk ihraç mallarını taşıyan yerli ve yabancı araçlar Rus sınırında bekletiliyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra kurulu Başkanı Fatih Şener, “Rusya’ya yıllık 3 bin TIR’lık mal taşıyoruz. Sıkıntı birkaç güne kadar çözülmez ise sınırlarda büyük kuyruklar oluşacak ve büyük kayıp yaşanacak” dedi.

‘Tam tespit’ bahanesi

Rusya’ya ağırlıklı olarak Ukrayna ve Gürcistan üzerinden taşıma yapılıyor.  Fatih Şener, Suriye sınırındaki son gelişmeden sonra bu iki ülkeden Rusya’ya giriş yapmak isteyen Türk TIR’larına izin verilmediğini aktardı. Şener, sadece Türk plakalı araçların değil, Türk ihracat yükünü taşıyan tüm Kırgız, Romen ve Kazak araçların bekletildiğini söyledi. Şener, ‘tam tespit’ yapılacağı bahanesiyle TIR’ların bekletildiğini söyledi. ’Tam tespit’uygulamasında TIR’ın içerisindeki bütün ürünler tek tek kontrol ediliyor.   Fatih Şener, Rusya’ya Türkiye’den yıllık 36 bin TIR seferi yapıldığını belirtti.

 

‘Tüm malların Rus gümrüklerine girişi durdu’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Rusya ile gerilen siyasi ilişkilerin ardından, tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişinin durduğunu, malların gümrüğe kabul edilmediğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin aylık olağan toplantısında Reuters’ın sorusu üzerine Dalgakıran “Tüm Türk mallarının şu anda gümrüklere girişi durdu. Buna makineler de dahil. Şu anda hiçbir Türk malı gümrüğe kabul edilmiyor. ’Sayım var’gibi çeşitli gerekçeler sunuyorlar” dedi. Dalgakıran, “Türkiye’nin Rusya’ya 800 milyon dolar olan makine ihracatı, Rusya ekonomik krize girdikten sonra zaten 300 milyon dolara düşmüştü” diye konuştu. Toplantıya katılan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de Rusya ile ilişkilerin bozulmasından en fazla etkilenecek sektörlerden birinin tekstil ve hazırgiyim olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sektörün Rusya’ya ihracatı 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Rusya’daki ekonomik durum nedeniyle geçen yıl bu pazar zaten yüzde 40 daralmıştı. İhracatımızda yeni bir daralma Türk tekstil ve hazırgiyim sektörü için büyük sorun yaratır.”

 

Kommersant: Türkiye’den ithalata sınır getirilebilir

Kommersant’ta çıkan bir habere göre, Rusya Türkiye’den gerçekleştirdiği ithalata sınırlama getirebilir.İsmi açıklanmayan hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, Rus hükümetinin bugün Türkiye’den yapılan ithalata kısıtlama getirileceğine ilişkin bir duyuru yapabileceği kaydedildi.Haberde, ancak, mali yaptırımlara karşılık AB ve ABD’ye misilleme olarak getirilene benzer bir ambargo olmayacağı belirtildi.Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, Türk savaş uçaklarının Suriye sınırı yakınında uyarılara karşın Türk hava sınırını ihlal etmeye devam eden Rus savaş uçağını angajman kuralları gereği düşürmesinin ardından gerginleşti. Rusya Maliye Bakanı Siluanov, Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı ile ilgili; “Olayın Türkiye ve Rusya’ya ekonomik etkileri olacak” dedi.

 

Moskova dış ticarette en önemli ortaklardan biri

Türkiye’nin Rus yapımı Su-24 tipi savaş uçağını “hava sahası ihlali yaptığı” gerekçesiyle düşürmesinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de önemli yansımaları olması bekleniyor. 2014 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin en önemli partnerlerinden biri konumunda olan Rusya ile Türkiye arasında 2014’te 31,2 milyar dolara yükselen dış ticaret hacmi,  2015 yılının ilk 9 ayında 18,5 milyar dolara düştü.

* Türkiye doğal gaz ithalatının %55’ini  yani 50 milyar metreküplük ihtiyacın 28.30 milyar metreküpünü Rusya’dan alıyor.Petrol ihtiyacının da %35’ini ithal ediyor.

* İki ülke arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk dokuz ayı itibariyle 18.5 milyar dolar, yıllık bazda 30 milyar dolar civarında.

* En çok ithalat yapılan üçüncü ülke Rusya,15.8 milyar dolarla.Ençok ihracat yapılan 10’cu ülke,2.7 milyar dolarla. Türkiye Rusya’ya karşı sürekli dış ticaret açığı veriyor.

* Ençok ihracatı da 633 milyon dolarla yaş sebze meyvede yapıyor.

* Rusya Türkiye’ye turist göndermede ikinci ülke, 3.3 milyon turist geldi.Toplam pastadaki payı %11.

* Türkiye’nin ilk nükleer santralini Rusya Akkuyu’da 20 milyar dolarlık yatırımla inşa ediyor.

*  Rusya’da yerleşik Türk işveren sayısı yaklaşık bin kişi. Dönemsel işçilerle beraber yaklaşık 36 bin Türk işçisi bu ülkede bulunuyor.

Futbol klüpleri

* Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerde taahhüt ve müteahhitlik hizmetleri de önemli yer tutuyor. İlk kez 1980’li yıllarda girilen Rusya pazarında o yıllardan bu zamana kadar bin 900’ün üzerinde proje üstlenilirken, söz konusu projelerin toplam bedeli yaklaşık 61,3 milyar dolar olarak hesaplandı.

* Türk müteahhitlerinin 1972-2015 Haziran döneminde yurt dışında üstlendiği 8 bin 606 projenin toplam bedeli 311 milyar 861 milyon dolar seviyesine ulaşırken, üstlenilen işlerin ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, Rusya’nın yüzde 19,6 ile lider konumda bulunduğu görülüyor.

* Rusya Futbol Federasyonu, ülkedeki futbol takımlarının kış kamplarını Türkiye’de yapmamaları için karar aldı. Bu karar Antalya bölgesinde kış aylarında spor turizmi hizmeti vere 220 otel ve 50 bine yakın çalışan etkilenecek.