Türk yetkili Kaşıkçı cinayetini anlattı iddiası

Türk yetkili Kaşıkçı cinayetini anlattı iddiası
New York Times gazetesi, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde Kaşıkçı'nın vahşice öldürüldüğünü doğrulandığını iddia etti.

2 Ekim’de evlenmek için gerekli olan belgeleri almak üzere İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na giden ve o günden beri haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

New York Times, Kaşıkçı’nın öldürülmesine yönelik iddialar ile ilgili detayları yazdı. Üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırılan haberde, 15 kişilik Suudi timin 2 Ekim’de Kaşıkçı’yı başkonsolosluk binasında beklediğini açıklayan yetkili, “Başkonsolosun odasına davet edildiğinde Muhammed el-Otaibi, Kaşıkçı’yı anında dövmeye başladı ve işkence etti. Parmaklarını bile kesti” açıklamasını yaptı.

Parmakları kesilmeden önce Kaşıkçı’nın öldürülüp öldürülmediğine dair henüz kesin bir bilgi verilmezken, olay sırasında başkonsolosun olduğu aktarıldı. Başkonsolosun, “Bunu dışarıda yapın. Başımı belaya sokacaksınız” dediği aktarılırken, NY Times’a konuşan Türk yetkili, infaz timinden birinin, “Eğer Arabistan’a geldiğinde yaşamak istiyorsan çeneni kapat” dediğini vurguladı.

Türk yetkili Kaşıkçı’nın kafasının kesilerek öldürüldüğünü ve bunu yapan kişinin de bir adli tıp doktoru olduğunu aktardı. New York Times, adli tıp doktorunun, diğerlerine müzik dinlemeyi tavsiye ettiğini yazdı. Kulaklıkla Kaşıkçı’yı öldürdükleri sırada, “Ben bu tür işler yaparken gerginliğimi azaltması için müzik dinliyorum” dediğini ses kayıtlarına dayandıran NY Times, Türk yetkilinin bunu da dile getirdiğini söyledi.

ACIMASIZCA ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye’nin, iki hafta önce Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğuna giren Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasına ilişkin topladığı iddia edilen ses veya video kanıtlarını ABD hükümeti ile de, önemli Avrupalı müttefikleriyle de henüz paylaşmadığı iddia edildi. Bu açıklamayı isminin açıklanmasını istemeyen yedi ABD’li ve Avrupalı güvenlik yetkilisi Reuters’a yaptı.

Kaynaklardan dördü, Kaşıkçı’nın kaybolmasından iki hafta sonra, ABD ve müttefiklerin ses kayıtları hakkında sızdırılan haberleri kısmen doğrulayan ve kendi kaynakları ve yöntemleri ile elde ettikleri istihbarata sahip olduklarını söylediler. New York Times gazetesinin haberine göre üst düzey bir Türk yetkili Yeni Şafak’ın yayımladığı haberin ayrıntılarını doğruladı. Reuters’in iletişime geçtiği iki Türk hükümet yetkilisi ise haberi doğrulamadı.

Türk kaynakları bu hafta Reuters’e yaptıkları açıklamada, yetkililerin Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğüne işaret eden bir ses kaydı olduğunu ve Suudi Arabistan ve ABD dahil olmak üzere ülkelerle paylaştıklarını söylemişlerdi. Kaynaklar, Türklerin Kaşıkçı’nın akıbetini belgelediğini söyledikleri güçlü delilleri verme konusundaki isteksizliğinin, Amerikalı ve Avrupalı güvenlik yetkililere, Kaşıkçı’nın çok acımasızca öldürüldüğü yolundaki haberlerin büyük olasılıkla doğru olduğunu düşündürdüğünü söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD’nin Kaşıkçı ile ilgili herhangi bir ses veya video kanıtını Türkiye’den istediğini söylemesi, ABD’nin elindeki delillerin yetersizliğini gösteriyor. Trump, “Varsa, bu (kanıtları) istedik… Bunların var olduğundan henüz emin değilim, muhtemelen vardır. ABD’ye döndüğünde Mike (Pompeo)’dan bununla ilgili tam bir rapor alacağım. Soracağım ilk soru bu olacak” demişti.

İlgili Haberler