Türk yolcuya “gizli servis” sorgulaması

Türk yolcuya “gizli servis” sorgulaması
THY ile Moskova’ya giden 40 Türk yolcu, gizli servisi tarafından sorgulandıktan sonra geri gönderildi. Krasnodar’daki fuarı ziyarete giden 60 Türk iş adamı da gözaltına alındı

Rusya’da, 60 Türk iş adamına gözaltı!

Tarım Fuarı’na katılmak üzere gittikleri Krasnodar kentinde gözaltına alınan Türk iş adamları geceyi nezarette geçirdi.

Rusya’nın Krasnodar kentinde düzenlenen Tarım Fuarı’na katılmak üzere Türkiye’den giden 60 iş adamı önceki gece Rus yetkililer tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan iş adamları geceyi nezarethanede geçirdi. Gözaltıların Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle gerçekleştirildiği bildirildi. İş adamı Şenol Kazancı YENİÇAĞ’a gözaltı sürecini şöyle anlattı: “Kasım ayı içerisinde Rusya’nın Krasnodar kentinde düzenlenen tarım fuarına ihracatçı arkadaşlarımızı gönderdik. Fuarı İstanbul merkezli Meridyen Uluslararası Fuarcılık düzenliyor. Devlet teşvikli bir fuar. Ankara, İstanbul ve Konya gibi Türkiye’nin muhtelif yerlerinden giden iş adamı arkadaşlar ya da temsilciler var. Fuara katılımcı olarak gittiler. Çarşamba akşamı Rus yetkililerden sivil birkaç kişi gelip iki parti halinde fuardaki yetkili, sorumlu arkadaşlarımızı toplayıp götürmüşler. Biz de konunun ne olduğunu öğrenmeye çalıştık. Rusya’da vize olmadığı için girişte bu arkadaşlar doldurdukları forma ‘turist’ diye giriş yapmışlar. Gözaltı gerekçesi olarak, ‘siz turist diye girdiniz, burada ticari faaliyette bulunuyorsunuz’ diye götürmüşler. Daha sonra gece nezarette tutarak sabaha kadar bekletmişler. ‘Mahkemeye çıkacaksınız’ demişler.”

4 bin Ruble ceza

Gözaltına alınan Türk iş adamlarının mahkeme karşısına çıkarıldığını ve para cezası kesildiğini aktaran Kazancı, sözlerine şöyle devem etti: “Dün itibariyle aldığımız bilgi şöyle. Mahkemede arkadaşlara 4 biner Ruble para cezası kesilmiş. Para cezasından sonra, ‘Mahkeme kararı uygulanana kadar sizi Soçi’ye göndereceğiz ve orada beraber kalabileceğiniz kampta misafir edeceğiz, ondan sonra ülkenize göndereceğiz’ demişler. Dışişleri Bakanlığı’na ulaşmaya çalıyoruz ama şu ana kadar da bir bilgi alamadık. Arkadaşların bize söylediği Ticari ataşelikten bir arkadaşın yanlarında olduğu ama onun da elinden gelen bir şey olmadığını söylediler. 60 kişi orada şu an. İçlerinde bizim de orada ihracat sorumlusu bir arkadaşımız vardı.”

 

Rusya’da, 60 Türk iş adamına gözaltı!

YENİÇAĞ’ın ulaştığı Tarım Fuarı’nı organize eden Meridyen Uluslararası Fuarcılıkta görevli U.U. ise, konuyla ilgili detaylı bilgilerinin olmadığını belirterek, “Bizim de tam olarak bilgimiz yok. Dışişleri Bakanlığı devrede. Şu an Türkiye Krasnodar Başkonsolosu orada. Yani biz de haber bekliyoruz. Haber geldikçe firmalarımıza bilgi veriyoruz. Fuar 24-27 Kasım arasındaydı. Zannediyorum bileti olanlar akşam dönecekler” diye konuştu. Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklama yapılmaması talimatı aldıklarını söyleyen Meridyen Fuarcılık’ta görevli H.Y. adındaki şahıs da şunları kaydetti: “Bu konuyla ilgili Bakanlık bize herhangi bir demeç vermememizi söyledi. Kampa götürülecekler mi bilmiyorum. Sadece mahkeme kararı sonrası sınır dışı edileceklerini biliyorum. Firma yönetimi olarak bu konuda yorum yapmayalım dedik. Ekonomi Bakanlığı da bize  ‘Yayın kuruluşları bizimle irtibata geçsin’ dedi.”