Türkçü Kemal Çapraz'ı analım

Sayın okurlarım, Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği’nin, “Kerkük’ün Sesi” adlı gazetemizin de yardımları ile, geçirdiğimiz 3 Ekim Cumartesi günü gecesi, Zeytinburnu Belediyesi Kültür Salonu’nda tertiplediği Kemal Çapraz’ı Anma toplantısına, gazetemizin yazarlarından Selcan Taşçı, Aslan Bulut ve İsrafil Kumbasar kardeşlerimle beraber ben de, sizler adına katılarak görevimizi yaptık.
Bir yıl önce, 15 Eylül Pazartesi saat 20:30 sıralarında İstanbul E-5 Karayolu Köy Hizmetleri mevkii yan yol üzerinde meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Kemal Çapraz kardeşimiz, ertesi gün sabah saatlerinde uçmağa vardı.
1964 yılında Kastamonu’nun Araç ilçesi Pelitören köyünde dünyaya gelen Kemal Çapraz; ilk, orta ve lise tahsillerini İstanbul’un Tuzla ilçesinde tamamladıktan sonra 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okuluna girdi. 1987 yılında okulunu bitirdikten sonra, Kırım Türkleri Basın Tarihi üzerinde mastır yaptı.
1985 yılında Türkiye Gazetesi’nde mesleğine başlayan Kemal Çapraz, daha sonra Türk Dünyası ile ilgili çalışmalarını “Türkistan Dergisi”, “Türk Yurdu Dergisi”, “Hazar Gazetesi”, “Tarih ve Medeniyet Dergisi”, “Geniş Açı Dergisi”, “Hanımeli Dergisi”, “Yeniden Diriliş Gazetesi”, “Türk Diplomatik Dergisi”, “Emel Dergisi”  ve  “Kardaşlık Dergisi” nde yayınladı.
Türk Dünyası’nın Evliya Çelebisi olan rahmetli Kemal Çapraz kardeşimiz, Türk Dünyamızı adım adım dolaşarak her yönlü konuda bizleri bilgilendirdi. MHP ilk Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’le Anadolu’nun bir çok şehrini dolaşarak röportajlar yayınladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Elçibey’le, Kırım Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu ile, KKTC’nin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la, Batı Trakya Türkleri lideri Dr. Sadık Ahmet’le, Afganistan Türkmenleri lideri Azatbeğ Kerimi ile, Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti eski Genel Sekreteri İsa Yusuf Alptekin ile yakın dostluk kurmuş ve Türk Dünyası’nın istiklal mücadelelerine yazı ve araştırmalarıyla destek olmuştur. Yurdumuzda az bilinen Türk Dünyası’nın daha yakından tanınmasında önemli görevleri yerine getirdi.
Son yıllarda, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarındaki Bozkurt tutkusu üzerinde araştırmalar yaparak her türlü bilgileri ve belgeleri toplama becerisini göstermiştir.
Kemal Çapraz,  “Kültür Ocağı Derneği”, “İstanbul Güvenlik ve Adliye Muhabirleri Derneği”, “Türkmenistan Türkleri ile Dayanışma Derneği”, “Turan Kültür Vakfı”  kurucuları arasında yer aldı.  “Dünya Türkleri ve Akraba Toplulukları Hizmet Derneği”  ve 2000 yılında kurucusu olduğu  “Basın Birliği” nin de başkanlığını yürütmekteydi.  “Kastamonu Dayanışma Derneği”  Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sorumlusuydu.
1995 yılında Zuhal hanımla yuva kuran Kemal Çapraz kardeşimizin Çağrı ve Çağla adlı iki yavrusu vardı.
2007 yılında yapılan Genel Seçimlerde MHP İstanbul Milletvekili adayı olan Çapraz’ın,  “Sürgünde Yeşeren Vatan, Kırım”  isimli bir kitabı yayınlandı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Parlamento Üyesi seçilerek, çeşitli konularda 85 ödül aldı.
Sürekli Basın kartı sahibi olan Çapraz’a,  “Gagauz Özerk Cumhuriyeti Devlet Madalyası”  verilmiştir.
Varlığını Türk varlığına adamış yiğit bir evladını kaybeden Türk Milleti’nin, başı sağolsun.
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları