Türkiye 40 savaş uçağıyla Kandil'i vurdu

Türkiye 40 savaş uçağıyla Kandil'i vurdu
Terörle mücadele harekatı kapsamında, dün gece boyunca çok sayıda F-4E 2020 ve F-16 uçağı ile yapılan sınır ötesi harekatta, Irak'ın kuzeyinde Kandil bölgesinde terör örgütüne ait tespit edilen hedefler, akıllı mühimmat kullanılarak etkisiz hale getirildi.

Alınan bilgiye göre, terörle mücadele harekatı kapsamında, dün gece boyunca Kandil bölgesine hava operasyonu düzenlendi.

5 İLDEN 40 UÇAK HAVALANDI

Diyarbakır, Malatya, Bandırma, Ankara-Akıncı ve Merzifon’daki üslerden havalanan 40 kadar uçak yakıt ikmali için üslere dönüş yapmadan tanker uçağından yakıt alarak uzun süreyle Kandil’i vurdu. Kandil’de 100’e yakın hedefi imhada lazer güdümlü bombalar ile sığınak delici nüfuz edici bombalar (NEB) kullanıldı.

Operasyonda, Irak'ın kuzeyinde Kandil bölgesinde terör örgütüne ait tespit edilen hedefler, akıllı mühimmat kullanılarak etkisiz hale getirildi.

Operasyonda PKK’ya ait silah, mühimmat ve akaryakıt deposu ile teröristlerin barındıkları mağaralar tam isabetle vuruldu. Askeri kaynaklar, çarşamba günkü harekatın uzun süreden beri Kandil’e yapılan en kapsamlı hava operasyonu olduğunu söylediler.

HİK UÇAKLARI DA KATILDI

Operasyona Havadan İhbar Uçağı da (HİK) destek verdi. Türkiye'de 'uçan göz' olarak adlandırılan Havadan İhbar Kontrol uçaklarından 4 tane var. Yakıt ikmali yapmadan 10 saat havada kalabilen HİK uçağının üzerindeki sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılabiliyor. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor.