Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş HOCAOĞLU

Durmuş HOCAOĞLU

Türkiye-AB Münâsebetlerinde Tehlikeli Gelişmeler

Dâhilî siyâset gündemine gırtlağımıza kadar saplandığımızdan hâriçte nelerin olup bittiğine pek dikkat etmiyoruz - hakîkat hâlde, dâhildekilerin de ekseriyetini boş gözlerle seyrediyoruz aslında. Dünya yeni ve çok tehlikeli, Joseph Stiglitz’e göre 1929 buhrânından sonraki en büyük krize doğru dolu dizgin giderken, Amerika bir yandan Irak’ta iyice kalıcı olmanın yollarını arıyor, diğer yandan da bu belâdan nasıl kurtulacağını düşünüyor vesâire.... Bu arada asıl mühim gelişme Avrupa Birliği’nde oluyor; daha doğrusu Türkiye-Avrupa Birliği münâsebetlerinde; yâni bizim için hem dâhilî hem de hâricî mes’ele demek olan Türkiye-Avrupa Birliği münâsebetlerinde. İmdi, ilki şu ki, Avrupa Adâlet Dîvânı’nın PKK’nın mürâcaatını kabûl etmesi başlı başına bir olaydır; çünkü bir terör örgütü hukuk tarafından muhâtap alınmıştır. AB yetkililerinin hâlâ PKK’ya terör örgütü demeyi sürdürmeleri inandırıcı bulunabilir mi? Bekleyiniz; alışacaksınız - Fransa’nın Ermeni kanununa alışmadık mı? İkincisi ise daha da mühim ve en fenâsı da şu ki, pek kimse farketmiyor: Bir müddettir soğumaya yüz tutan Türkiye-Avrupa Birliği münâsebetleri, tek taraflı olarak yeniden ve hızla risk sınırına varacak derecede ısınmaya başladı. Hâlbuki çok değil daha bir aydan kısa bir müddet evvel bu münâsebetler, AB misyonerlerinin uykularını kaçıracak derecede tatsızlaşmış bulunmakta iken, halk tabanında ise AB’den yüz çevirenlerin nisbeti ciddî bir artış grafiği çizmeğe başlamıştı. 

Şimdi önce bu yazıda, bu misyonerlerin neşir organlarından bir derginin bundan üç ay evveline âit bir haberini yorumsuz aktaralım, yârın devam ederiz [Kriter, Sayı: 19, Ocak 2008., s.30: “Türk halkının AB üyeliğine desteği %49’a düştü”]:

Eurobarometre’nin son araştırmasına göre, Türkiye’de AB üyeliğine destek verenlerin oranı, son bir yılda yüzde 54’ten yüzde 49’a geriledi.

AB vatandaşlarının % 58’inin, Birlik üyesi olmaktan memnun olduğunun ortaya çıktığı araştırmada, AB üyeliğine en fazla destek veren ülke, % 82’lik bir oran ile Lüksemburg.  Bu ülkeyi, % 79 ile Hollanda, % 74 ile Belçika ve İrlanda, % 71 ile Polonya ve Romanya izliyor.

AB üyeliğinden duyulan memnuniyetin en düşük olduğu ülke ise İngiltere. İngilizlerin sadece % 34’ü, Birlik üyeliğini destekliyor. İngiltere’yi, % 37 oranında bir destek ile Letonya, % 38 ile Avusturya, % 40 ile Macaristan ve GKRY, % 45 ile Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor. Bu ülkelerdeki destek oranları AB ortalamasının oldukça altında seyrediyor.

Aday ülkeler arasında ise, henüz katılım müzakerelerine başlamamış olan Makedonya, AB üyeliğini en fazla isteyen ülke. Makedonya’da halkın desteği % 76 gibi oldukça yüksek bir orana sahip. Bu ülkeyi halen üyelik müzakerelerini yürütmekte olan Türkiye % 49 ve Hırvatistan % 35 izliyor.
İlkbahar’da yapılan anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, bazı üye ülkelerde destek oranının arttığı görülüyor. En çarpıcı artış oranları % 8 ile Fransa ve Lüksemburg’da, % 7 ile Yunanistan’da gözleniyor. Aday ülkelere bakıldığında ise, Türkiye’de destek oranı % 5 gerilerken, Hırvatistan’da % 6 arttığı belirleniyor.
AB Üyeliğinin Yarar Getireceğini Düşünen Türklerin Oranı % 53
Ülkelerinin AB üyeliğinden fayda gördüğünü düşünenlerin oranı ise, Birlik genelinde % 58 iken, aksini düşünenlerin oranı % 29’da kalıyor. En fazla fayda gördüğüne inananlar arasında İrlanda % 87 ile birinci, Polonya % 83 ile ikinci, Litvanya % 81 ile üçüncü sırada yer alıyor. En az fayda gördüğünü düşünenlerde ise İngiltere ve GKRY % 37 ile ilk sırayı paylaşıyor.

Yazarın Diğer Yazıları