Türkiye, Bayır- Bucak’ı BM gündemine taşıyor

Türkiye, Bayır- Bucak’ı BM gündemine taşıyor
Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın sınırımızdaki savunmasız Türkmenlere yapılan saldırıyı dünya gündemine aldı

Başbakan Davutoğlu, “IŞİD’e operasyon görüntüsü altında Türkmenlere yönelik katliama yol açılmamalı. Buradaki kardeşlerimizin herhangi bir tehdit karşısında insani haklarının korunması için gerekli diplomatik tedbirleri alırız” demişti.

ABD-İngiltere hattı

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi hava operasyonlarının ardından Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Ankara, ayrıca Washington hattında da konuyu detaylarıyla ele alıp, İngiltere’yi yazılan mektupla bilgilendirdi.  

 

Türkiye, Bayır- Bucak’ı BM gündemine taşıyor

Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları sırasında Türkiye sınırına yakın bölgeye yaşayan Bayır- Bucak Türkmenlerini hedef aldığını söyleyen Türkiye, konunun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde tartışılmasını istedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün düzenlediği güvenlik zirvesinin ardından, “DAEŞ’e (IŞİD) operasyon yapılıyor görüntüsü altında masum Suriyeli sivillere ve özellikle bu bölgede Türkmenlere dönük bir katliama yol açılmamalıdır.  Biz buradaki kardeşlerimizin bulundukları yerde korunmaları için ve herhangi bir tehdit karşısında insani haklarının korunması için de gerekli tedbirleri diplomatik açından da her alanda alırız” dedi. Reuters haber ajansına bilgi veren Başbakanlık kaynakları ise Ankara’nın konuyu Güvenlik Konseyi’nde tartışmak istediğini söyledi. Reuters, haberinde, Türkiye’nin Suriye’deki Bayır- Bucak Türkmenlerine yönelik saldırıları görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdığını duyurdu. Kaynaklar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun meselenin istihbarat boyutunu Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı’yla görüştüğünü söyledi. Haberde, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun da konuyu ABD’li mevkidaşı John Kerry ile telefonda masaya yatırdığı belirtildi.

Ankara-Washington hattı

Geçen hafta Rusya Suriye’deki hava operasyonlarına devam ederken, Türkiye’den “IŞİD değil, Türkmen Dağı’ndaki Türkmenler hedef alındı” açıklaması gelmiş ve ardından Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmıştı. Türkmenlere yönelik hava operasyonunun ardından Ankara ve Washington hattında da konu görüşüldü ve olayla ilgili İngiltere de yazılan mektupla bilgilendirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu dün TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken konuya ilişkin olarak, “Suriye’deki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Özellikle son günlerde, Bayırbucak bölgesindeki gelişmeler, bütün güvenlik birimlerimiz ve bizim tarafımızdan an be an takip edilmektedir. Her şeyden önce bunun kamuoyumuzca bilinmesini isterim” diye konuştu.

1500 Türkmen geldi

Hatay Valisi Ercan Topaca hafta sonu yaptığı açıklamalarda Rusya’nın bombardımanı nedeniyle 1500 Türkmen’in evlerini terk ederek Türkiye’ye geldiğini açıklamıştı. Topaca gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Karşı taraf biraz hareketli, bir mücadele de var. Bizim muhtemel bir göçe karşı hazırlığımız var. Yani ‘göç olursa ne kadar kişi gelir’ diye bunu tespit etmeye çalışıyoruz” demişti. Öte yandan Suriye’de rejim güçleriyle Türkmen birlikler arasında devam eden çatışmalar, Gimam köyü ve Kızıldağ Tepesi çevresinde yoğun şekilde sürüyor. Rejim güçleri, Türkmen köylerine yönelik birkaç noktadan başlattığı hava destekli saldırılarına dün de devam etti. Yerel kaynaklar, çatışmaların, sabahın erken saatlerden itibaren bölgede stratejik öneme sahip güneydeki Gimam köyü ve Burcu’l Kasab ile kuzeydeki Kızıldağ noktalarında yoğun şekilde sürdüğünü belirtti. Savaş uçaklarının da Gimam köyü ve çevresini vurduğu kaydedildi.