Türkiye bir çeşit tampon bölge olacak

Türkiye bir çeşit tampon bölge olacak
Avrupa Birliği’nin karşı karşıya bulunduğu mülteci krizi bağlamında AB’nin Türkiye’ye yönelik yaklaşımı, Batı’nın önde gelen pazar gazetelerinde de yer buluyor

Türkiye bir çeşit tampon bölge olacak

İngiliz The Observer,  AB’nin, Türkiye’nin desteğinin karşılığında yaptığı önerilere sert eleştiriler yönelttiği başyazısında Türkiye’nin bir çeşit “tampon bölge” ye dönüştürüleceğini savunuyor.

Observer başyazısında Avrupa Komisyonu’nun 14 Ekim’de yayınlanması gereken Türkiye İlerleme Raporu’nu ertelemesiyle “Avrupa’nın göç krizine ilişkin kronik cahilliğinin alarm verici etkilerini açıkça gözler önüne serdiğini” söylüyor. Bunun ardından “Problem kağıt ve mürekkep yokluğu sorunu değildir. Problem, Türkiye’nin çabuk öfkelenen Recep Tayyip Erdoğan’ın, raporun hükümetinin özgür ifade, tarafız yargı, azınlık hakları, bağımsız medya ve hukuk üstünlüğüne saygıya ilişkin beklenen eleştirilerine gösterebileceği tepki idi” denilen başyazıda Türkiye’nin 1987 yılından bu yana AB’ye girmeye çalıştığına dikkat çekilerek ilerlemenin sağlanmamasının “Almanya gibi üyelerin muhalefetinden kaynaklandığı” belirtiliyor.

İngiliz gazetesi, başyazısında raporun şimdi Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinden sonra “21 Ekim’de yayınlanmasının öngörüldüğünü” anlatıyor. Erdoğan AB’ye yardım etmeyi kabul etse bile Birlikten sağlanacak desteğin “ne kadar etkili olacağının belli olmadığını” söyleyen gazete, Türkiye’nin barındırdığı 2 milyon mültecinin AB’ye geçmesinin önlenmesinin, Türkiye’ye sağlanacağı dile getirilen 3 milyar euro yardım verilse bile “en iyi kaynakları sahip, en iyi niyetli” hükümetler üzerinde bile büyük bir yük oluşturacağının altını çiziyor. Observer, AB’nin Türkiye’nin desteğini elde etmek amacıyla dile getirilen taahhütlerden üyelik sürecinin hızlandırılmasını “vahim bir emsal”, vize serbestisini ise “Alman meclisi dahil birçok ulusal parlamentonun itiraz edeceği için haysiyetsiz” olarak niteliyor ve  göçmenleri AB sınırlarından uzak tutması için “fiili rüşvet” önerilmesini ise Türkiye’yi  “kalitesi düşük bir tampon bölgeye dönüştüreceği için hakaret edici ve yanlış” gibi sözlerle eleştiriyor.

Avrupa için tehlikeli

Bu arada, mülteci krizinin çözümüne desteğin karşılığında dolaylı biçimde “AB’nin birçok insan hakları ihlallerini görmezlikten gelmesini” istendiğini öne süren gazete, böyle bir yaklaşımın “Avrupa için daha da tehlikeli olacağı” yorumunu da yapıyor. Bu bağlamla Ankara’da 100’den fazla kişinin ölümüne yol açan kanlı intihar saldırısı, bu konu ile ilgili getirilen yayın yasağına vurgu yapılan başyazı “Ülkedeki tüm olumsuz gelişmeler karşısında Türkiye’nin baskıcı reisine değil, kamuoyuna kulak asma zamanı geldi” deniliyor.