Türkiye cambaz ipinde yürüyor

Türkiye cambaz  ipinde yürüyor
WSJ Türkiye’de yavaşlayan büyüme hızı, işsizlikteki artış ve liranın kaybına dikkat çekerek “Seçimler ufukta iken Türkiye ekonomisi cambaz ipinde yürüyor” diye yazdı

Türkiye’deki son dönemdeki ekonomik gelişmeler, dünyanın önde gelen gazetelerinin dikkatini çekmeyi sürdürüyor. Wall Street Journal (WSJ)Türkiye’deki yavaşlayan ekonomik büyüme, olumsuz işsizlik verileri ve liranın kayıpları gibi gelişmelere işaret ederek “Seçimler ufukta iken Türkiye ekonomisi cambaz ipinde yürüyor” ifadesini kullanıyor. Türk Lirasının değer kaybına vurgu yapan Financial Times ise yabancı uzmanların “Lira üzerindeki satış baskısının yoğunlaşmasını bekliyoruz. Seçimin neden olduğu belirsizlik sermaye çıkışını tetikleyebilir” gibi düşüncelerini yansıtıyor. ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal,  “Türkiye, kritik parlamenter seçimlerine iki aydan daha kısa bir süre kala ekonomisi cambaz ipinde yürüyor” derken yavaş ekonomik büyüme işsizliği körüklemesini ve liranın  rekor düşük düzeylere düşmesini, “Merkez Bankası üzerinde baskı oluşturan toksik bir karışım” olarak niteliyor.

Kötü yönetim

Bu çerçevede Türkiye’deki son işsizlik verilerine ve Türk Lirasının kayıplarına vurgu yapan gazete, “Liranın zayıf ekonomik performansını, kötüleşen ekonomik görünüm, 7 Haziran seçimleri öncesi siyasi gerilimler, seçim sonrası Türkiye’nin ekonomik yönetimine ilişkin belirsizlikler ve  FED’in bu yılın daha ileri bir tarihinde faizleri artırma olasılığı daha da körüklüyor” yorumunu yapıyor.

WSJ’nin, Merkez Bankası’nın yaşadığı sorunlara  ve liranın düşüşünü durdurmak amacıyla Para Politika Kurulu’nun 22 Nisan’da yapacağı toplantının gündemini önceden kamuoyuna açıklamasına da değindiği haberinde görüşleri yansıtıldığı Rabobank’dan döviz stratejistiPiotrMatys, Merkez Bankası’nın söz konusu açıklamada zikrettiği önlemlerin doların liraya karşı yükselişini durdurmak için yeterli olacağına pek ihtimal vermedi.

Faiz yükselebilir

PiotrMatys “Merkez Bankası, büyük bazukasını kullanmaya ve yine faiz oranlarını yükseltmeye mecbur kalabilir” uyarısında da bulundu.Bu arada, CapitalEconomics’ten William Jackson ise, Türk ekonomisi için “geçen yılın ikinci yarısında zayıf idi ve koşulların bu yılın başlarında daha da kötüleştiği görünüyor” değerlendirmesini yaptı. Jackson “Bu açıkça Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tedirgin edecek ve lira sonunda istikrara kavuşursa, daha düşük faiz oranları için baskıları yinelendiğini görmek benim için sürpriz olmaz” dedi. Türk Lirasının rekor düzeye gerilediğinin altını çizen Financial Times ise liranın dolar karşısında sadece bu yılki değer kaybının yüzde 16’yı bulduğunu vurgularken Türkiye’nin bu yıl şu ana kadar gelişmekte olan ülkeler arasında para birimi dolara karşı en fazla değer kaybeden ülke olduğunu yazıyor. İngiliz gazetesi “Türkiye’de 7 Haziran’da genel seçimler yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarı merkezileştirdiği ve Batı ile ilişkilerde giderek daha da agresif bir üslup benimsediği bir dönemde seçime gidiliyor” gibi yorumları yapıyor.