Türkiye, ‘Dış kaynak’ sağlamada hızlı gidiyor

Türkiye, ‘Dış kaynak’ sağlamada hızlı gidiyor
Türkiye, uluslararası firmalara hizmetler sektöründe en iyi off-shore dış kaynak sağlayan ülkeler arasında yükselişe geçti.

Uluslararası yönetim ve danışmanlık şirketi A.T. Kearney, yayımladığı 2014 Küresel Hizmet Konum Endeksi’ne göre (Global Services Location Index -GSLI) Türkiye, 51 ülke sıralamasında son üç yılda 9 basamak yükselerek 39’uncu sıraya çıktı. Türkiye Almanya ile birlikte; sıralamada Polanya ve İspanya’nın ardından en hızlı yükselen üçüncü ülke oldu.

51 ekonomi arasında
Dünya’dan Evrim Küçük’ün araştırma haberine göre; en iyi off-shore dış kaynak sağlayan ülkeler sıralaması, uluslararası firmaların dünya çapında dış kaynak gereksinimini yani outsourcing (dış kaynak sağlama, taşeronluk) hizmetini alabileceği düşünülen en önemli 51 ekonomiyi gösteriyor. Her ülkenin skoru finansal çekim gücü, çalışanların donanımları ve temin edilebilirlikleri ile iş ortamı kategorilerinde gruplanmış kriterlerin değerlendirilmesi sonucu belirleniyor. 2011 endeksine göre 23 ülkenin gerilediği endekste 15 ülke ise üst sıralara çıktı. 2005 yılındaki endekste son sırada bulunan Türkiye, son listede 39’uncu sıraya yükseldi.

Işık tutan sonuçlar
Endeks, “sayıları giderek artan off-shore bölgeler arasında tercihte bulunması gereken işadamları ve ülke yöneticilerine, kararlarının sonuçları konusunda ışık tutmayı amaçlıyor. GSLI uluslar arası firmaların dünya çapında dış kaynak ihtiyacı yani ” outsourcing “ hizmetini alabileceği düşünülen en önemli 50 ekonomisini sıralıyor. Hizmetlerin içine IT hizmet ve desteği, bağlantı merkezleri ve ” müşterilerin görmediği bölümlerdeki sistem ve işlemleri “ kapsayan ofis gerisindeki destek hizmetleri giriyor.