Türkiye, ekonomide 30 yıl birden geriledi

Türkiye, ekonomide 30 yıl birden geriledi
Bankacı Ersin Detekoca: "Fitch'in not düşürmesi, ülkenin risk primini yükseltecek. Bu da, finans kuruluşları ve bankaların reel sektörün temin edeceği dış kredilere, fiyatlara yansıyacak."

Hanife Açıkalın / Yeniçağ

İstanbul, İmar ve Denizcilik Bankalarının eski Kredi Müdürü Ersin Dedekoca, Fitch'in, Türkiye'nin kredi notunu durağandan negatife indirmesinin ardından, yabancı sermayenin Türkiye'ye karşı uzun süre çekimser olacağını ifade etti. Ersin Dedekoca, "Türkiye yaklaşık 30 yıl önce bu seviyelerdeydi. Yine aynı seviyelere gelmiş oldu" dedi.
Fitch'in, Türkiye'nin artık yatırım yapılabilir seviyede kredi notunun kalmadığını belirtmesi kararını yorumlayan Ersin Dedekoca, kredi notlarının indirilmesi ile Türkiye'yi bekleyen ekonomik zorlukları Yeniçağ'a anlattı.  

DIŞ SERMAYE GİRİŞİ

Kararın en büyük yansımasının yabancıların Türkiye yatırımlarında bir çekimserlik içerisine girmeleri olacağına dikkat çeken Ersin Dedekoca, bu çekimserliği de kısa vadeli değil orta vadeli düşünmemiz gerektiğini söyledi. Dedekoca şunları kaydetti:

"Bunun devamında her şeyden evvel sermaye yatırımlarının Türkiye'ye girişi yavaşlamıştı. Bu, oldukça duracak. Sıcak paranın girişi de, ancak, faiz ve kur artışı arasındaki makasın çok açılmasıyla mümkün olacaktır. Çok az bir puana razı olmayacaklar. Ülkenin risk primi yükselecektir. Bu risk priminin yükselmesi de, özellikle finans kuruluşlarının, bankaların yurt dışından temin ettiği kredilere, keza; reel sektörün yurtdışından temin edeceği kredilere, fiyatlara yansıyacaktır." 

TERÖR, NOTA YANSIDI

Ersin Dedekoca, kredi notlarının düşürülmesiyle yabancı sermaye girişinin yavaşlamasının, Türkiye'nin jeopolitik risklerinin ve ülkede yaşanan terörün de bir yansıması olabileceğine dikkati çekti.  
Anayasa Referandumu ile notların indirilmesinin bağlantılı olduğunu düşünmediğini dile getiren Dedekoca, "Anayasa değişikliği veya başkanlık sistemi diretmesinin yansımalarını daha çok kurlarda görüyoruz. Belki referandumda hayır oyu çıkarsa, kurların biraz daha stabil olacağını söyleyebiliriz. Geriye dönüş olacağını sanmıyorum, ama, daha fazla tırmanacağını da düşünmüyorum. Ancak; bunun yanı sıra, Türkiye'nin jeopolitik risklerinin ve ülkede yaşanan terörün de kredi notlarımızda yansımalarının olduğu doğrudur" diye konuştu.