TFF'den Galatasaray'a büyük kıyak!

TFF'den Galatasaray'a büyük kıyak!
TFF'nin transfer talimatını değiştirmesi 'Galatasaray'a özel uygulama mı yapıldı?' sorularına neden oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) dün Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı''nda bir değişiklik yaptı ve Madde 14: Tescil başvurusu maddesine daha önce talimatta yer almayan 4. fıkrayı ekledi. Ajansspor''dan Hüseyin Özkök''ün haberine göre...

YENİ METİNDE DİKKAT ÇEKEN İŞTE O DETAY!

“Uluslararası transferlerde; Futbolcu Listelerinin UEFA’ya bildirim tarihinin transfer ve tescil dönemleri içerisinde olması ve futbolcuların FIFA Milli Maç Takvimi nedeniyle milli takımlarında bulunmaları halinde, UEFA kupalarına katılan kulüplerin imzalı sözleşme suretini federasyona sunmaları, FIFA TMS’e gereken tüm belgeleri eksiksiz girerek uluslararası transfer sertifikasını talep durumuna getirmeleri koşulu ile futbolcu kulübe tescil edilebilir, bununla birlikte ilgili futbolcuya lisansının verilerek, müsabakalarda oynayabilmesi için işbu talimatta öngörülen tüm belgelerin eksiksiz olarak transfer ve tescil döneminin sonuna kadar Federasyona ibrazı zorunludur."

PULGAR İÇİN Mİ DEĞİŞTİ?

Talimatta yapılan bu değişiklik Şilili Erick Pulgar’ı transfer eden Galatasaray’a özel yapıldığı yorumlarına neden oldu. Diğer takım taraftarları karara sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. 

Çünkü şu anda Dünya Kupası Güney Amerika grup eleme maçları için ülkesinde bulunan Pulgar’ın sözleşmesinin aslının UEFA’ya bildirilecek 3 oyuncu değişikliğinin süresinin bitimi olan bugün gece yarısına kadar yetişmesi ve oyuncunun bu bağlamda Galatasaray’ın resmi sözleşmeli oyuncusu olması mümkün değildi.

PANDEMİ, İŞLERİ DEĞİŞTİRDİ

Bu değişikliğin açıklaması ise aslında çok basit. Normalde FIFA’nın yılda 5 kez milli takımlar için takvimde yer açtığı herkesin malumu.

Bu aylar Mart, Haziran, Eylül, Ekim ve Kasım. Ocak sonunda UEFA dışındaki konfederasyonlara Dünya Kupası eleme maçları oynatılmasının nedeni ise pandemi.

MAÇ PROGRAMI DEĞİŞTİ

2020 Eylül ayında başlaması gereken Dünya Kupası eleme maçlarının UEFA dışında konfederasyonlarda seyahat kısıtlamaları nedeniyle oynanamayacağı ortaya çıkınca FIFA 18 Ağustos 2020’de aldığı kararla 2020 Eylül ayında diğer kıtalarda oynanması gereken maçları 2022 Ocak sonuna kaydırdı.

Yani normalde transfer dönemlerinde hiçbir zaman denk gelmeyen milli ara ilk kez zorunluluktan kış transfer dönemine denk geldi.

Galatasaray da Şilili oyuncu konusunda bu nedenle mağduriyet yaşayacağı için TFF yerinde bir kararla talimata bir ek yaparak sözleşmenin orijinali yerine suretinin de geçici olarak kabul edilmesine olanak verdi.

FENERBAHÇE DE YARARLANACAKTI

Aynı madde eğer Fenerbahçe böyle bir oyuncu transferi yapsa onlar için de geçerli olacaktı.

Avrupa’da takımımız olmasaydı bu değişikliğe ihtiyaç olmayacaktı.

AH TFF!

TFF’yi eleştirebileceğimiz tek şey ise bu noktada ortaya çıkıyor.

Bu milli aranın kararı FIFA tarafından Ağustos 2020’de alındı. TFF daha o dönem bunun kış transfer dönemine denk geleceğini görüp takımlarımızın Avrupa’da olma ve bu tip başka kıtadan bir transfer yapma ihtimalini de göz önüne alarak o tarihte bu değişikliği yapabilirdi. Ama her zaman olduğu gibi yumurta kapıya gelince karar alındı ve bu da her zamanki bir takım spekülasyonlara yol açtı.

İlgili Haberler