Türkiye gelecek on yılda ortalama %3.5 büyüyecek

Türkiye gelecek on yılda ortalama %3.5 büyüyecek
OECD raporunda Şili, Avustralya ve Türkiye’nin gelecek on yıl süresince sırasıyla yıllık yüzde 4.1 yüzde 3.5 ve yüzde 3.5 olmak üzere en güçlü büyümeyi gösterecekleri belirtildi

OECD ve BM Gıda ve Tarım Teşkilatı, gelecek on yılda OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyecek ülkelerin Türkiye, Şili ve Avustralya olduğunu bildirdi. İki kuruluşun dün açıklanan raporuna göre Türkiye önümüzdeki on yılda ortalama yüzde 3.5 büyüyecek.

OECD ve BM Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın hazırladığı 2015-2024 Gıda Görünüm Raporu yayınlandı. Raporun “Makroekonomi ve politika varsayımları” bölümünde “OECD ülkeleri arasında Şili, Avustralya ve Türkiye, gelecek on yıl süresince sırasıyla yıllık yüzde 4.1, yüzde 3.5 ve yüzde 3.5 olmak üzere en güçlü büyümeyi gösterecekler. Bu ülkeleri Kore ortalama yüzde 3.2’lik büyümeyle izleyecek” denildi.

Rusya ve Brezilya

Toparlanmanın ABD, Meksika ve Yeni Zelanda’da gelecek on yıl boyunca yüzde 2.6 ila 2.8 arası ılımlı seyredeceği kaydedilen raporda Kanada için yüzde 2.1, Japonya için ise yüzde 1’lik yıllık ortalama büyüme öngörüldü. Raporda Türkiye’nin 2005-2014 yılları arasında ise yıllık ortalama yüzde 3.6 büyüme gerçekleştiği belirtildi. Raporda dünyadaki gelecek 10 yıllık büyüme görünümü konusunda ise şunlara dikkat çekildi: “Büyüme büyük yükselen piyasa ekonomileri arasında da farklılıklar gösterecek. Hindistan ve Çin en hızlı büyüyen büyük ekonomiler olacak. Kısa vadede Brezilya ve Rusya’da sadece ılımlı bir büyüme olabilir, ancak Rusya düşük petrol fiyatları dahil ciddi engellerle karşılaşabilir. Gelecek iki yıl boyunca küresel büyümede ılımlı bir iyileşme beklense de krizden önceki on yıldaki ortalama oranların altında kalacağı tahmin ediliyor. Buna büyük ekonomiler arasında görülecek ciddi farklılıklarla birlikte büyük riskler ve kırılganlıklar da eşlik edecek. İşsizlik de birçok ekonomide kriz öncesi düzeylerin oldukça üzerinde olmaya başlayacak.”

Nüfus da güçlü olacak

AB’de nüfusun ise yıllık ortalama yüzde 0.13’lük oranlarla artacağı kaydedilen raporda “Avustralya, Türkiye ve Meksika’nın OECD üye ülkeleri arasında en yüksek nüfus artış hızına sahip ülkeler olacağı tahmin ediliyor” görüşüne yer verildi. Raporda para biriminde değer kaybının gelecek on yılda Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi ülkelerde güçlü olacağı tahminine dikkat çekilirken, “Aksine Rus rublesi 2024 itibarıyla değer kazanabilir” görüşü yer aldı. OECD - FAO’ya göre Güney Amerika şimdiden Rusya Federasyonu’na kırmızı ette temel ihracatçı haline geldi. Güney Amerika’nın genel ticari bağlarını güçlendirerek diğer ürünlerde de piyasa payını artırdığı kaydedildi.

 

Çin’de politika değişikliği pamuğu vurdu

aporda, “Azerbaycan, Belarus, Çin, İsrail, Sırbistan ve Türkiye gibi Rusya’nın civarındaki ülkeler de Rusya Federasyonu’na bir dizi üründe tedarikçi olarak zemin kazanıyor” denildi.

Raporda pamuk piyasası koşulları incelenirken küresel pamuk ithalatının Çin, Endonezya ve Türkiye’nin ithalatı azaltmasıyla birlikte, izleyen ikinci dönemde de azalarak 7.6 milyon tona indiği belirtildi. Çin’de politika değişiklikleri ve düşük ithalat talebinin diğer bölgelerde pamuk ihracatının düşüşüne yol açtığı kaydedildi.