Türkiye - Hollanda ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye - Hollanda ilişkilerinde yeni dönem
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından Türkiye - Hollanda ilişkilerinin normalleşeceğini ve iki ülke arasında yeniden Büyükelçiler atanacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ”Hollanda Dışişleri Bakanı ile Büyükelçilerimizi en kısa sürede atamaya karar verdik” dedi.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından mesajlar veren Çavuşoğlu, "Hollandalı mevkidaşım Stef Blok ile Viyana’da görüştük. İlişkilerimizi normalleştirme kararımız çerçevesinde Büyükelçilerimizi en kısa sürede atamaya karar verdik” diye yazdı.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Blok'un ekim ayı başında Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

TÜRKİYE - HOLLANDA İLİŞKİLERİ NİYE GERİLMİŞTİ?

Ankara ile Lahey arasında diplomatik kriz, Türkiye'de 16 Nisan 2017 tarihindeki Anayasa değişikliği referandumu öncesinde patlak vermişti. Hollanda hükümeti, seçim kampanyası etkinlikleri kapsamında Hollanda’yı ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemişti. Lahey, genel seçimler öncesi ülkedeki "kamu düzeninin korunmasını" gerekçe göstermişti.

Çavuşoğlu'nun ardından da seçim kampanyası için Almanya üzerinden karayoluyla Hollanda'ya giriş yapan dönemin Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya sınır dışı edilmişti. Hollanda hükümeti, Bakan Sayan'ın, seçim etkinliği yapmak üzere Rotterdam'a gelmemesine yönelik kendileri tarafından yapılan çağrıları dikkate almadığını belirtmişti.

Yaşananların ardından karşılıklı açıklamalarla gerginlik artarken, Hollanda Dışişleri Bakanlığı Ankara Büyükelçisi Cornelis Van Rij'i resmi olarak geri çektiğini açıklamıştı. Açıklamada, Hollanda'ya da Türkiye'den yeni bir büyükelçinin kabul edilmeyeceği belirtilmişti. Türkiye de Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan'ı, diplomatik krizin ardından Ankara'ya çağırmıştı.