Türkiye iki ülkede askeri Üs kuruyor!

Türkiye iki ülkede askeri Üs kuruyor!
Arnavutluk, Azerbaycan ve Irak'ta askeri eğitim veren Türkiye, son olarak Somali'de eğitim; Katar'da ise Ortadoğu'daki çok amaçlı ilk askeri üssünü kurmaya hazırlanıyor.

Türkiye, çeşitli ülkelerde teröre karşı stratejik askeri hamleler gerçekleştirdi. Terör örgütleri PKK, PYD, IŞİD, Eş Şebab ve El Kaide ile mücadelesini sürdüren Türkiye'ye askeri eğitim vermesi ve üs kurması için ülkelerden gelen talepler de artıyor. Son olarak Arnavutluk, Azerbaycan, Irak ve Katar'ın ardından Somali'nin Türkiye'den askeri varlık talebi kabul edildi. Türkiye'nin kuracağı askeri üs, terörizmle küresel mücadelenin Afrika ayağı olarak da tarihe geçecek.

BEŞİNCİ ÜLKE

Terörle mücadelesini Afrika boynuzu olarak adlandırılan stratejik bölgedeki Somali'ye taşıyacak olan Türkiye, burada kuracağı askeri üste Somalili askerlere eğitim verecek. Mogadişu hükümetinin talebi üzerine Türkiye'nin eğittiği Somali güvenlik güçleri, 2013 yılında Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği'ne de bombalı saldırıda düzenleyen terör örgütü Eş Şabab'a karşı savaşacak. Türkiye böylelikle, ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya'nın ardından Afrika'da askeri üsse sahip 5. ülke olacak.

ÇATIŞMA YOK

Somali'de en geç yaz sonunda tamamlanacak askeri eğitim üsse ilk aşamada 200 asker gidecek ve burada 10 bin 500 Somalili asker ve polise, Eş Şabab terör örgütüyle mücadele için eğitim verecek. Türk askeri, sıcak çatışmaya katılmayacak. Görevi, Somali'de istikrar sağlanması için Eş Şabab ve diğer benzeri bağlantılı silahlı gruplarla mücadele konularında Somali güvenlik güçlerine eğitim desteği ile sınırlı kalacak.

TALEP FAZLA

TBMM Milli Savunma Komisyonu kaynakları, başka ülkelerden de Türk askerinin üs kurmasına yönelik talepler geldiğini belirtirken, "Halen hükümetler arası görüşmeler sürdüğü ve kesin bir karar alınmadığı için" açıklama yapmanın erken olacağının altını çiziyor. Kaynaklar, Somali'de kurulacak üssün, Mogadişu hükümetinin teklifi sonucu gerçekleştiğinin altını çizerek, "Türkiye'nin bu üste, Somali asker ve polisine vereceği eğitim, Somali'nin istikrarına katkı olduğu gibi Türkiye'nin küresel terörizmle mücadele iradesinin bir göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

ÇOK AMAÇLI İLK ÜS

Türkiye, imzaladığı savunma anlaşması kapsamında Katar'da da Ortadoğu'daki çok amaçlı ilk askeri üssünü kuracak. Askeri üste birkaç bin askerin yanı sıra hava ve deniz unsurları, eğitmenler ve özel harekat birlikleri bulunacak. "Çok amaçlı" üssün ağırlıklı olarak eğitim ve ortak tatbikat için kullanılacak. Öte yandan halen yüz kadar Türk askerinin Katar'da askeri eğitim verdiği öğrenildi. Öte yandan dünyanın en varlıklı ülkelerinden Katar, ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük üssüne de ev sahipliği yapıyor. ABD üssünde 10 bin kadar askeri personel bulunuyor.

SOMALİ'NİN STRATEJİK ÖNEMİ

Afrika boynuzu olarak da bilinen Doğu Afrika bölgesinde bulunan Somali'nin, dünyanın en kritik ve önemli dar su yolu geçitlerinden biri olan Bab el-Mendeb boğazına uzun bir kıyısı bulunuyor. Bab el-Mendeb boğazından günde 3,5 milyon varil petrol akışı sağlanıyor. Bu miktar, tüm Ortadoğu petrolünün yüzde 30'una denk geliyor. Somali'yi, Bab el Mendeb'e kıyısı bulunan diğer ülkeler Yemen, Cibuti ve Etiyopya'ya göre stratejik açıdan daha önemli yapan etken ise, sadece Somali'nin, Kızıldeniz'e Bab el-Mendeb boğazı aracılığı ile doğal bir girişe sahip olması. Ayrıca, AB'nin, Çin, Japonya, Hindistan ve Asya'nın geri kalan ülkeleriyle yaptığı ticaretin neredeyse tamamı, Bam el- Mendeb aracılığı ile sağlanıyor.