Türkiye ile İsrail arasında ‘gizli görüşme’ iddiası

Türkiye ile İsrail arasında ‘gizli görüşme’ iddiası
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine gireceği iddia edildi. Türkiye ve İsrail makamlarının gizli görüşme yaparak ilişkileri normalleştirme adına adımlar atmaya çalıştıkları iddia edildi.

Hollanda ile yaşanan Bakan krizinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Hollanda'ya "özür dileyin" çağrısında bulunmuştu. Hollanda hükümeti ise Erdoğan'ın bu çağrısını reddetmişti. Buna rağmen geçtiğimiz günlerde Hollanda ile sessiz sedasız bir şekilde karşılıklı büyükelçi atama kararı alınmış, 15 Temmuz darbe girişimi zanlısı Mehmet Dişli'nin ağabeyi Şaban Dişli Lahey Büyükelçisi olarak atanmıştı. Bugün de benzer bir durumun İsrail ile yaşanacağı yönünde iddialar basına yansıdı.

ELÇİLİK 6 YIL BOŞ KALMIŞTI

İsrail ve Türkiye, 2010’da 10 aktivistin hayatını kaybettiği Mavi Marmara saldırısı sonrası büyükelçilerini karşılıklı olarak geri çekmiş, diplomatik ilişkiler de maslahatgüzar seviyesinde yürütülmüştü. İsrail ’e büyükelçi altı yıl sonra atanmıştı.

Geçen mayısta da Gazze sınırında İsrail güvenlik güçlerinin eylemcilere ateş açması nedeniyle her iki ülke büyükelçileri bakanlıklara çağrılıp ülkeyi terk etmeleri istenmişti. Erdoğan, olayların ardından İsrail'e yönelik çok sert açıklamalar yapmıştı. Ancak İsrail basını, Türkiye- İsrail ilişkilerinin normalleşmeye başlayacağı iddiasında bulundu.

GİZLİ GÖRÜŞME İDDİASI

İsrail’de yayınlanan Yedioth Ahronoth gazetesi İsrailli ve Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, biri İsrail'den diğeri Türkiye'den iki özel jetin ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentine gitmek üzere pazar sabahı kalkış yaptığını ve bu uçuşların 'devam eden görüşmelerle ilgili olduğunu' ileri sürdü. Ancak Türk ve İsrail hükümeti konu hakkında açıklama yapmadı.

I24 News’ün aktardığı habere göre İsrail ve Türkiye arasından sürdürülen ‘gizli görüşmeler’in olumlu sonuçlanması halinde büyükelçiler yeniden atanacak. Türkiye bir adım da ekonomik ilişkiler alanında atmayı hedefliyor. Zira, Türkiye iki ülkenin ekonomik ilişkilerini geliştirmek amacıyla, uzun yıllar kimsenin bulunmadığı İsrail’deki ekonomi ataşeliğine de bir kişiyi atadı bile.

'BAKÜ ZİYARETİ' İDDİASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın yakın zamanda gerçekleştirdiği Bakü ziyaretlerinin de bu yakınlıkla bir alakası olduğu iddia edildi. Fakat gazeteye konuşan diplomatlar, iki isim arasında bir görüşme olmadığını aktardı.

Times of İsrael gazetesi ise konuyla ilgili haberinde Türkiye ve İsrail'in bir dizi alanda özellikle de Suriye konusunda ortak çıkarlara sahip olduğunu vurguladı. Gazetenin haberinde Türkiye'nin İran'ın Suriye'yi 'domine etmesinden' endişelendiği ve bu kaygıyı İsrail'in de paylaştığı aktarıldı.