Türkiye ile Sırbistan arasına “bıçak” girdi

Türkiye ile Sırbistan arasına “bıçak” girdi
Galatasaray-Kızılyıldız basketbol maçı öncesinde çıkan olaylarda bir Sırp taraftarın ölmesi iki ülkeyi gerdi.

Haber: Faruk Malik

Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında önceki akşam İstanbul’daki Abdi İpekçi Spor Salonu’nda oynanan Turkish Airlines Euroleague basketbol karşılaşması öncesi çıkan olaylarda bıçaklanan Sırbistan uyruklu 25 yaşındaki Marko İvkoviç isimli taraftar hayatını kaybetti. Bilinmeyen bir nedenle çıkan kavgada ağır yaralanan İvkoviç Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. Ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ivkovic’in cenazesi dün saat 18.30’da ülkesine gönderildi. 

300-400 kişilik bir grup
Galatasaray antrenörü Engin Ataman, Kızılyıldız taraftarlarının çıkardığı olaylar karşısında dehşeti düştüğünü belirterek, “300-400 kişilik bir Sırp grup, sahil yolundan geliyordu. Kimse müdahale etmedi. Emniyet kuvvetlerimizi nasıl yanılttılar, hayretler içindeyim. Bunlara terörist diyeceğim” dedi.  İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamasında  ise “Kendi grubu içinde bulunan bir Kızılyıldız taraftarının bıçakla yaralandığı ve hastanede yaşamını yitirdiği anlaşıldı. Olayla ilgili çok yönlü soruşturma devam ediyor” dendi.  Sırbistan’ın İstanbul Başkonsolosu Zoran Markoviç, olay nedeniyle şoka uğradığını ifade ederken, “Türk doktorlar taraftarın hayatını kurtarmak için aslanlar gibi mücadele etti” ifadelerini kullandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic’i telefonla arayarak başsağlığı diledi. Davutoğlu, görüşmede, Vucic’e Sırplı taraftarın yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Davutoğlu’nun ayrıca bıçaklanarak yaralanan Sırp taraftarın kaldırıldığı hastanede hayatının kurtarılması için Türk sağlık görevlilerinin ellerinden geleni yaptığını, olayla ilgili soruşturmanın da devam ettiğini söylediği belirtildi. 

Üzüntü duyduk
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic de, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendisini telefonla arayarak başsağlığı dilediğini ve failleri bulmak için her şeyi yapacağına dair söz verdiğini belirtti. Bu arada Galatasaray kulübünden yapılan açıklamada, Sırbistan vatandaşı Marko İvkoviç’in ölümünden duyulan derin üzüntü ifade edilerek şöyle denildi: “Olayla ilgili, emniyet güçlerimiz gerekli bütün araştırmaları yaparak kamuoyunu aydınlatacaktır. Adli bir vaka olan bu olayın Galatasaray Spor Kulübü ve taraftarlarıyla bir ilgisi olmadığı kanaatindeyiz. Sporun esas amacına gölge düşüren şiddetin, kimden ve ne şekilde gelirse gelsin kabul edilemez olduğunu bir kere daha vurgulayarak spor sahalarında huzurun hakim olmasını diliyoruz.” 

Başsağlığı mesajı 
Gençlik ve Spor Bakanlığı, da  şu mesajı yayınladı: “Maalesef spor alanlarında görmek istemediğimiz bir takım olaylar yaşanmış ve bir Sırp taraftar hayatını kaybetmiştir. Bakanlık olarak hassasiyetle belirtmek isteriz ki, dünyanın neresinde olursa olsun spor ancak dostluk, barış ve fair play ruhuyla anlam kazanabilir. Hayatını kaybeden Sırp vatandaşının ailesine, yakınlarına, Kızılyıldız camiasına ve Sırp milletine başsağlığı diliyoruz.” 

Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Abdurrahim Albayrak, Sırp taraftarın cenazesinin kaldırıldığı Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na gelerek yetkililerden bilgi aldı. Kızılyıldız Kulübü ve Sırbistan’a başsağlığı dileyen Albayrak, “25 yaşında gencecik bir insanı kaybettik. Kızılyıldız Kulübü ve Sırbistan’a başsağlığı diliyorum” dedi.