Türkiye Kamu-Sen: Vergi dilimindeki artış maaşları eritecek

Türkiye Kamu-Sen: Vergi dilimindeki artış maaşları eritecek
Memur maaşlarındaki zam oranı belirlendi. Ancak gelir vergisi dilimindeki artış maaşları da eritecek. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Yokuş durumu “Enflasyon kadar yapılan zam zaten sıfır zam demektir” sözleriyle değerlendirdi.

Fatih Erboz/ YENİÇAĞ 

Memur maaşına önümüzdeki dönem gelecek zamlar, belli olunca memur çöktü. Açıklanan zam oranları ile ilgili konuşan Türkiye Kamu-Sen Teşkilatlandırmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “Yüzde 6,9 zam yapılacak, yüzde 4 de ikinci altı ay için. Vergi dilimlerine baktığınız zaman ise birçok memurun vergi dilimi yüzde 20’ye çıkacak. Gelir vergisi dilimindeki bu artış; ister istemez memur maaşlarını ortalama yüzde 2 ile yüzde 3 arasında eksiltecek” diye konuştu.

Memurun alacağı yüzde 6,9’luk zammın vergi dilimleri yüzünden yarı yarıya düşeceğine dikkat çeken Yokuş, “Memur; resmî enflasyonla beraber yüzde 9’luk zam alıyorsa bu yüzde 9’luk zam enflasyonu karşılayan bir artış olacak. Özellikle ikinci altı aydan büyük bölümü vergi dilimlerine gireceği her memur, ortalama en düşük yüzde 2 kayba uğrayacak” dedi. Kimsenin vergi dilimi konusunu gündeme getirmediğine dikkati çeken Fahrettin Yokuş, şunları kaydetti, “Müsteşar maaşı 10 bin lira olacak, doğru, ikinci altı aydan itibaren yüzde 20 vergi diliminden yüzde 27’ye çıkacak, şube müdürü 5 bin lira maaş alıyorsa yüzde 3’lük kayba uğrayacak. Düşük maaşlı memurlarsa yüzde 15’den yüzde 20 vergi dilimine çıkacak. Mecburen çıkacaklar. Bundan dolayı yıllık aldıkları zammın en az yüzde 2 kaybı olacak. Yüksek maaş alanlar yüzde 4’e kadar çıkacak. Toplu görüşmelerde Maliye Bakanı’na bunu düzeltin dediğimizde, ‘gelir vergisi dilimleri sadece memura ait değil, gelir getiren herkes ile alâkalı olduğu için burada bir puanlama düzenlemesi yapamıyoruz. Geriye çekme olmuyor. Memura ise bundan dolayı bir ayrıcalık yapamıyoruz. Anayasanın eşitlik ilkesi var’ diyorlar.” Memurun içinde bulunduğu durumu düzeltmenin zor olmadığını ifade eden Fahrettin Yokuş, “Buradaki yanlış şu, ben memura enflasyon kadar zam veririm diyorsun, madem memur resmî enflasyonun altına düşmeyecek oraya bir madde koyun, vergi dilimlerine takılmaları dolayısıyla memurların enflasyon altında kalan aylık ücretleri telâfi edilir derlerse mesele halledilir”şeklinde konuştu.

"ENFLASYON KADAR ZAM, ZATEN SIFIR DEMEKTİR" 

Ağustos ayında başlayacak toplu görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen’in iki konuda memurun hakkını sonuna kadar arayacağını aktaran Yokuş, şöyle devam etti: “Önümüzdeki toplu görüşmelerde imza yetkimiz olmamasına rağmen, en çok savaşacağımız konulardan biri bu. İkincisi ise resmî enflasyon kadar zam, zaten sıfır zam demektir. Refah payı yok bizde, büyümeden pay yok memurda. Millî ekonomi yüzde artıyorsa, bunu memura da yansıtın. İktidar büyütüyorum diyor, tamam o zaman memura da yansıtın. Bu iki kaybı  üst üste koyduğunuz zaman büyüme ile beraber başka hiçbir hesaba gerek kalmadan ortalama yıllık memurun büyümesi 4ise, gelirine göre de en az yüzde 3 vergi       diliminden kaybı var. O zaman bizim her yıl yüzde 7-8 kaybımız var.”

Yokuş, “Bütün kesimlere büyüme payı eşit dağıtılmalı. Bize veremem diyorlar. O zaman kime vereceksiniz? İş adamına mı, esnafa mı, çiftçiye mi, kime vereceksiniz. Biz sendika olarak pay istiyoruz. 2017 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü. Yıl sonunda bari büyüme payı versinler” diye konuştu.

İlgili Haberler