"Türkiye Kıbrıs'ta oyuna gelmemeli"

"Türkiye Kıbrıs'ta oyuna gelmemeli"
Doğu Akdeniz'de yaşananlar ve Kıbrıs adasındaki gelişmeler hakkında konuşan Emekli Büyükelçi Öymen, "Türkiye Kıbrıs'ta oyuna gelmemeli" dedi.

Doğu Akdeniz'de yaşananlar Kıbrıs adasındaki gelişmeler bir kez daha Kıbrıs'taki münhasır bölge ve konfederasyon tartışmaları ile birlikte müzakere tartışmalarını gündeme getirdi.

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Bütün mesele ayrı bir devlet olduğunu KKTC'nin kabul edecekler mi, etmeyecekler mi? Daha önce de gündeme gelip tartışılan eyalet, güçlü merkezi hükümet ya da güçlü eyalet gevşek merkezi hükümet görüşleri yetkiler şöyle olacak, böyle olacak bu politikalar bizim açımızdan kabul edilebilir değil. Burada dikkat edilmesi gereken şey oyuna gelmemek. Oyuna gelmemek için dikkatli olmalıyız" dedi.

Bugüne kadar yapılanların bir sonuç vermediğinden dolayı yeni bir sürecin başlatılmak istendiğine dikkat çeken Öymen, şunları ifade etti:

"Görüşmeler başlamasın, masaya oturtmayalım, taraflar üzerinde mutabık kalabilecekleri bir metin üzerinde anlaşsınlar şeklinde bir yaklaşımı var BM Genel Sekreteri'nin. Bizim için en önemli noktalardan biri asker çekilmesi ve bunun kadar önemli olan bir başka konu garantiler. Şimdi bunlardan geri adım atmayız. BM Genel Sekreteri'nin Crans Montana'da yapılan görüşmelerden sonra yayınladığı raporun 26'ncı sayfasında bu garantiler sürdürülebilir değil ifadesini dile getiriyor. Şimdiki genel sekretere de atıfta bulunmak bence doğru değil. Çünkü genel sekreterin konuya genel yaklaşımı bizin genel politikamıza, genel anlayışımıza ters düşüyor. Bunu görmemiz lazım."

HEP SÖYLÜYORLAR AMA OYUNA GELMEMEYE DİKKAT

Onur Öymen, Türkiye ile KKTC arasında üst düzeyde tam bir mutabakat olup olmadığının da net olmadığını dile getirdi. Öymen, şunları kaydetti:

"Daha önce KKTC cumhurbaşkanının sunduğu teklifler ve garantilerle ilgili söylediği sözler Ankara'nın politikasıyla tam örtüşmüyor. Atina basınında bir takım ifadeler var, görüşebiliriz diyorlar. Burada siz bizim petrol ve doğal gaz bölgesine dokunmayın biz de o zaman şimdiye kadar savunduğumuz görüşlerden fedakârlık yapıp KKTC'nin ayrı bir devlet olmasına kapıyı kapatmayız gibi bir takım sözler sarf ediyorlar. Ancak bunlar resmi görüşü yansıtıyor mu, yansıtmıyor mu belli değil."

Atina basınında aynı zamanda, "Kıbrıs'ta en iyi çözüm kadife boşanmadır" haberleri çıktığını da anımsatan Öymen, "Dışişleri Bakanı da bir makale yazmıştı, artık müzakere sürecinden vazgeçelim çözüm iki devlettir diye. Bunlar da yazılmıştı. Bunlar hep söylenen laflar. Bütün mesele ayrı bir devlet olduğunu KKTC'nin kabul edecekler mi, etmeyecekler mi? Daha önce de gündeme gelip tartışılan eyalet, güçlü merkezi hükümet ya da güçlü eyalet gevşek merkezi hükümet görüşleri yetkiler şöyle olacak, böyle olacak bu politikalar bizim açımızdan kabul edilebilir değil. Burada dikkat edilmesi gereken şey oyuna gelmemek. Oyuna gelmemek için dikkatli olmalıyız" diye konuştu.