Türkiye 'kürdistan'a garantör ülke öyle mi?

Dünkü yazımda bir anımı paylaşmış ve eski MİT Müsteşarı Emre Taner'in, 2004 yılındaki bir yemekte bize sorduğu soruya dikkat çekmiştim;

-Irak'ın kuzeyinde bir 'kürdistan' kurulsa ve Türkiye ona abilik yapsa ne olur?

2004 yılında soruldu bu soru.. Yıl 2017.. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Al Monitör'e verdiği röportajda bakın ne diyor önceki gün;

-Türkiye ve IKBY'nin adını vereceği diğer ülkelerle birlikte arabulucu olabiliriz, haklarının garantörü bile olabiliriz..

Cümledeki düşüklük bana ait değil.. Peki ne diyor bu cümle ile Bakan Çavuşoğlu?

-Türkiye Barzani'ye abilik yapabilir..

13 yıl önce MİT Müsteşar Yardımcısı'nın "Olabilir mi?" dediğini, 13 yıl sonra Dışişleri Bakanı resmi teklife dönüştürüyor..

Dediğim gibi, mutfakta biri var.. Dikkat buyrun, Barzani'nin Irak hükümetine "Petrol gelirimizi garanti altına alın, referandumu erteleyeyim" teklifi ettiği gün, Türk Dışişleri Bakanı da "Abi olabiliriz" diyor..

Mevzuda Barzani var, Ankara var, Bağdat var, referandum var, petrol var, para var, sadece Kerkük yok, Türk yok, Türkmeneli yok..

Bu BOP nasıl bir tiyatrodur daha iyi anlıyor musunuz? "Referandum yaparım-yaptırmam", "Kendi işine bak", "Askeri tatbikat" gibi sahnelerin ardından geldiğimiz noktaya bak..

"Açılım" sürecinin fikir babalarından olduğu iddia edilen MİT Müsteşarı Emre Taner'in 13 yıl önce "fikir jimnastiği yapalım" diye gazetecilere sorduğu soru, bugün Dışişleri Bakanı'nın dilinden "Resmi teklife" dönüşüyor..

Biz de olan biteni kavgaymış gibi görüp, iç politikaya tahvilini izliyoruz.. Olan Türkmeneli'ne oluyor.. 15 yıldır olduğu gibi "Türk"ü yine yarı yolda bırakacaklar.. Olan yine Can Kerkük'e olacak..

Aslında turnusol kağıdı ne biliyor musunuz? Barzani'nin adamlarının Musul ve Kerkük'e kamyonetlerle girip, 'Tapu ve Nüfus' dairelerini yağmaladıkları gün "Devlet" olabilseydik, bugün tablo başkaydı..

Allah'ım Türkmeneli'ni koru, kolla..

***

"Savaşçı"yı izleyin, izletin...

Biliyorum ki televizyon dizileri birçok ailenin vazgeçilmezi.. Af buyrun, ben pek dizi izlemem..

Ancak, dizi takip edilen evler için görev kabul ettiğim bir önerim var.. Pazar akşamları FOX televizyonundaki "Savaşçı" dizisini, izleyin, özellikle gençlere izletin..

12 bölüm yayınlandı.. Geriye dönüp baştan izleyin..

"Murat İde, magazin mi yazıyorsun?" diye soranınız olursa;

-Balyoz mağduru Özel Kuvvetler personelinin, içeriden çıktıktan sonra ülke için mücadelelerinin anlatıldığı,

-Türkmen lideri Türkiye'ye getirmek için çırpınan komandolarımızın bir Kerkük türküsüyle hüzünlendiği,

-İnsan hakları gibi kıymetin edebiyatıyla, entel entel "Halkların" diye başlayan nutuklar atan bir öğretim üyesinin, tanık olduğu asil mücadele karşısında akıllandığı,

-Suriye'deki bir köyün toprak damında dikili Türkmen Bayrağı'nı gören askerlerimizin "Burası vatan toprağı" diyerek canını ortaya koyduğu,

-Dizi senaryosuna Turan hayalinin işlendiği,

-Her bölümde defalarca Al bayrağın-Gök bayrağın dalgalandığı,

-"Hırtlar Vadisi"nin "Başgan" tiplemesindeki gibi, teröristin sevimli değil, alçaklığının "Adam gibi" anlatıldığı,

-Evinin duvarından Gök Bayrak eksik olmayan komutanın, "Dar zamanlarda benim aklıma, İsa Yusuf Alptekin gelir, Osman Batur gelir" diyebildiği,

-Ve BOP tezgahının alt başlıklarının deşifre edildiği bir yapımı önermek magazin yazmaksa, evet magazin yazıyorum..

Bu dizide Vatan var.. Bu dizide Bayrak var.. Bu dizide Türk'ün Türküsü var.. Vakit kaybetmeyin.. Bizim de, çocuklarımızın da böyle dizilere ihtiyacı var..

Şu notu düşmeden geçmeyeyim;

-Ev içindeki entrikalardan.. Elinde kaleşle terörist kovalayan ütopik kaymakamlardan.. Kimin eli kimin cebinde bilemediğimiz dizilerden geçilmeyen televizyonların Türk patronları, üçün beşin peşinde yuvarlanırken, utanırlar mı bilmem, bu diziyi, Amerikalı bir patronu olan FOX yapıyor.. Ne iyi yapıyor..

***

Bekliyordum...

+++

"Dost sual bekliyor soru sormadan.. Böyle bir imtihan nerde görülmüş?"

Çok severim Gürbüz Gözüm'ün bu şarkısını.. Sual sormadan soru beklerler bazen.. Ya da sualleri sual değildir ki cevap veresin..

Bir 'Gazeteci' için, mesleğini hakkıyla yapıp yapmadığının ölçütü nedir biliyor musunuz? Seveni kadar, sevmeyeninin de olması..

Herkesle iyi olan adamdan "Gazeteci" olmaz.. Varolun daha önce de olduğu gibi, güç katanlarınız da oldu, tek bir kelime yüzünden yerin dibine sokanınız da..

Güç katan binlerce mesajınıza sonsuz teşekkürler..

Ve bir teşekkür de, yükü omuzlayıp, Türk Milleti'ne bir söz, bir ses imkanı yaratan, nazik telefonuyla "Hoş geldiniz" diyen YENİÇAĞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik Bey'e..

Bir kez daha hoş bulduk..

***

GÜNÜN SÖZÜ:

Nerede küçük insanların gölgesi büyük görünüyorsa, orada Güneş batıyor demektir... / Çin Atasözü

Yazarın Diğer Yazıları