Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Türkiye Müzik Öğretmenleri Orkestrası: (MÜZED)

Müziğin gücü orkestral ezgilerle ve istikbalimizin teminatı olan çocukların sesiyle buluşunca bambaşka bir atmosfer doğuyor. İşte bu müthiş projeye imza atan Türkiye Müzik Öğretmenleri (MÜZED) Orkestrası şefi Yakup Kıvrak çalışma programları, kuruluş, amaçları, konserlerini içeren ve tamamı müzik öğretmenlerinden meydana gelen topluluklarını anlatan oluşum ve tanıtım bilgilerini içeren metni mail adresime gönderdi. Kendisiyle telefonda da görüştüğüm Yakup Kıvrak, bakın neler söyledi. Kısaltarak siz Yeniçağ okurlarımla paylaşmak istiyorum.
MÜZED bünyesinde Ekim 2009 tarihinde kurulmuşlar. Önce Ankara’dan katılan müzik öğretmenleri sonra illerden de katılan diğer müzik öğretmenleri ile orkestranın sayısı 70’e ulaşmış. Mesai sonrası çalışmalarını şef Yakup Kıvrak yönetiminde Gazi müzik prova salonunda gerçekleştiren öğretmenler kapalı kutularında duran enstrümanlarıyla tekrar buluşmuşlar.
Evrensel sanat müziğinden, ulusal sanat müziğimizden ve elbette seçkin okul şarkılarımızdan oluşan bir repertuvar hazırlamışlar. Bunların yanı sıra türkü düzenlemeleri de var.
MÜZED ayrıca Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Ankara’nın çeşitli okullarından 214 kişilik karma bir çocuk korosu da oluşturmuş. Büyük ilgi gören ilk konsere çeşitli illerimizden müzik öğretmenleri de katılınca orkestranın sayısı oldukça artmış hatta ardından ikinci konser gelmiş. Bunu bir çok konser talebi izlemiş ve orkestraya çok sayıda konser teklifi iletilmiş.
MÜZED başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede Mayıs 2010 için Sincan Fatih mahallesinde bir spor salonunda Sincan’daki İlköğretim okullarından oluşturulacak bir çocuk korosu ile birlikte bir konser kararı alınmış. En güzeli de bu başarılı çalışmalar duyulup ses getirdikçe çeşitli illerimizden bu tür toplulukların kurulması arzusu ve çalışması artmış. Şef Yakup Kıvrak, bu durumdan çok memnun ve diyor ki; “Gönül ister ki her ilimizde bir MÜZED orkestrası kurulsa keşke. Buna bağlı çocuk orkestraları daha çok olsa. İşte temel çıkış noktamız bu.”
Sevgili Yakup Kıvrak’ın dediği gibi “MÜZED” Türkiye Müzik Öğretmenleri Orkestrası ülkemiz müzik eğitimi adına önemli bir misyon üstlenmiş, bütünüyle gönüllü çalışma esasına göre yapılandırılmış “kutsal” bir oluşumdur bence de.
Türkiye Müzik Öğretmenleri Orkestrası bu yıl dördüncü konserini  22 Mayıs 2010 Cumartesi akşamı saat 20:00’de Sincan Fatih Mahallesi Aile Yaşam Merkezi Spor Salonunda gerçekleştirdi.  Programda Haendel, Haydn, Teleman, Lemoine, Nevit Kodallı ve Fazıl Say’ın yapıtlarının yanında Erdal Tuğcular ve Yavuz Durak’ın düzenlediği iki türkü ve eğitim müziği dağarcığından sekiz şarkı yer aldı. 
Okul şarkılarını orkestra ile birlikte Sincan’dan 8 değişik ilköğretim okulundan oluşan 260 kişilik Sincan İlköğretim okulları karma korosu, eserleri muhteşem seslendirdi. Öğretmenlerin öğrencileri ile buluştuğu keyifli bir ders, keyifli bir şenlik ve semt festivali şeklindeki konser izleyenleri duygulandırdı.
Şef Yakup Kıvrak’ın yönettiği bu özel konserde solistler; Elif Gökalp, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosunun başarılı solistlerinden Hayriye Abakay, Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosundan Cumhur Böler, Yavuz Durak, Çağrı Başbuğ sahne aldı. Başarılı çalışmalarından ötürü tüm ekibi kutluyor, böylesi özel ve güzel konserlerin devamını diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları