"Türkiye ne zaman  ve nasıl düzelir?"

Son günlerde bana sık sık "Türkiye düzelir mi?" sorusu soruluyor.

Düzelebilir, neden düzelmesin? Milletin bugün yaşayan fertleri olarak çoğunluğumuz düzgün insanlar olursak, Türkiye de anında düzelir! Aslında bu sorunun cevabı, 8 Ekim 2002'de yine "Türkiye ne zaman ve nasıl düzelir?" başlığıyla bu sütunda verilmiş!

***

Dünyaca ünlü Kazak şair Muhtar Şahanov, "Uygarlığın Yanılgısı"nda Büyük Türk Hanlığı'nın çöküş sebebini anlatıyor:

-Bir Arap hükümdar, Otrar'da doğan Farâbî'ye, "Benim ülkemi nasıl bir gelecek bekliyor?" diye sormuş... Fârabî, bu soruya cevap verebilmesi için hükümdarın bir davet vermesini istemiş ve "Size en yakın olanları tahta yakın oturtun. Oturma düzenini size yakınlık derecesine göre sağlayın. Saygınızdan nasibi az olanları en sona bırakın" demiş... Hükümdar, birinci sıraya muhteşem giysileriyle en zenginleri, tüccarları, sonra sırasıyla akrabalarını, mevki sahiplerini, hâkimleri, saray görevlilerini yerleştirmiş. Kapıya yakın yerde birkaç tedirgin adam varmış. Diğerlerinin onlara tahammül edemediği de açıkça belliymiş... "Kim bu insanlar?" demiş bilge... Hükümdar, "Yazar, şair takımı" demiş, "Kendilerini neredeyse benden akıllı sanıyorlar..."

Bunun üzerine Farâbî, dâvetin sonunda, yalnız kaldıklarında cevabını vereceğini söylemiş ve herkes çekildikten sonra başlamış söze:

"Düşündünüz mü hiç, / Neden yıkıldı, / O kocaman Türk hanlığı? / Asıl sebebi şudur: / Kalabalık ordularıyla / Düşmanı yendiği halde / Yüksek kültürüyle / Durduramadı... / Önemli makamlara / Bezirgânları getirdiniz; / Milletin kaderini / Ellerine verdiniz. / Bezirgân yüksek fiyat verene / Satar herkesi, her şeyini... / Bir ülke eğer geliştirmezse / Manevi değerlerini / Zamanla kölesi olur / İstemese de, / Manen güçlünün... / Maneviyatsız millet / Tavuk gibidir, / Uçamaz yükseklerde!.. / Ama acımasız zaman, / Korkunç balyoz vuruşunu, / Mutlaka indirecektir / Başınıza, korunun!"

Ve bilge, kalbi sızılar içinde sarayı terk etmiş...

Şahanov, Jeltoksan isyanında, arkadaşını korumak uğruna kendisini feda eden bir Kazak kızının hikâyesini anlattıktan sonra haykırıyor:

"Tehlikeyi göze alamayan / Tehlikeye atılmayan herkes / Korkak değildir, / Fakat yok olursa, Tehlikeye atılmak, / Kişilik de yok olur..."

Ve yine haykırıyor: "Aydını olmayan millet, ahlâksız kadın gibidir! Onsuz halk, halk değildir; Aptal bir sürü gibidir..."

***

Şahanov, daha sonra Stalin dönemini hatırlatıyor ve "Kanımızı zehirliyordu / Herkes için geçerli olan kural: / 'Karnın tok ve rahat / Uyumak istiyorsan, / Gözlerini tamamen kapat, / Tüm yeteneklerinle, / Önderini göklere yücelt / Kalmayacak hiçbir derdin' / Dalkavukluk yapıyordu herkes. / Ve bu yüzden diktatörlerin, / Manevi önderlere karşı alerjisi vardır. / Belki de bunun sonu yoktur" diyor.

Türkiye'de çıkar grubu oluşturmuş insanların sadece liderlerini değil, liderlerinin yaptıklarını da yücelttiğini, millet iradesinin bu şekilde yok edildiğini, bu sebeple doğal bir servet üzerinde otururken halkın neden açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını da anlayabiliriz... Şahanov'un belirttiği gibi, "İktidarın bulunduğu yerde,/Kaçınılmaz tapmanın tehlikeli virüsü" var...

Türkiye ne zaman mı düzelir?

İktidara tapınma sona erdiği, tehlikeyi göze alabilen, gerçek aydınlar ortaya çıktığı zaman...

***

Bu itibarla Cumhuriyet bayramında, başta Ankara'da Anıtkabir'e yürüyecek liseliler olmak üzere, bütün yurtta yürüyüşler düzenleyen TGB'li gençleri alınlarından öpüyorum..

Yazarın Diğer Yazıları