Türkiye yasak Kürdistan serbest

Türkiye yasak Kürdistan serbest
Savcılık, Yargıtay’a rağmen tabelada yazılı Kürdistan için takipsizlik kararı verdi

Türkiye yasak Kürdistan serbest

Diyarbakır’da Kürdistan paçavrası asan Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği-KGHD adlı derneği, valilik ve bakanlık karşı çıkmasına karşın Cumhuriyet Başsavcılığı yasal olduğunu bildirdi. İstanbul Barosu Genel Sekreteri Hüseyin Özbek, “Karar, açılım atmosferine ters düşmemek için alınmış” dedi.

Haber: Salim Yavaşoğlu

Yargıtay kararına ve valiliğin yaptığı itiraza rağmen Diyarbakır’da Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği’nin kurulmasına başsavcılık tarafından onay çıktı

Diyarbakır’da geçen yıl kurulup, tabelasını asan “Komeleya Tevgera Ciwanen Kurdistane” (Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği-KGHD) adlı derneğe valilik, kuruluş izni vermedi. Valilik, “Kürdistan” isminin kullanılmasının Anayasa’nın 14. ve TCK’nın 302. maddelerine aykırı olduğunu savundu. Dernek yetkilileri valiliğin bu kararına itiraz etti. Bunun üzerine valilik, İçişleri Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bakanlık tarafından derneğe gönderilen yazıda da ‘Kürdistan’ kelimesinin Anayasa’ya aykırı olduğu ve suç oluşturduğu belirtildi. Bakanlık, derneğin adının değiştirilmesini istedi. Ancak KGHD yetkilileri, bu talebe uymadı. Diyarbakır Valiliği de  başsavcılığa suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kararında “Derneğin faaliyetlerinde cezai anlamda aykırılık olmadığı, tüzüğünün gençlerin yetiştirilmesine yönelik olarak hazırlandığı ve derneğin isminde geçen ‘Kürdistan’ ifadesinin suç teşkil etmeyeceği” belirtildi.

Açılım atmosferi
İstanbul Barosu Genel Sekreteri Hüseyin Özbek, Diyarbakır Valiliği’nin tavrının hukuki ve doğru olduğunu belirterek, “Yasaların kendisine yüklediği sorumluluk doğrultusunda davranmıştır. İçişleri Bakanlığı’nın görüşü, valiliğin bu konudaki değerlendirmesi ile örtüşmektedir ve hukuken yerindedir. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı hukuki olmaktan çok bugünkü açılım atmosferine ters düşmemek düşüncesi ile oluşmuştur. Siyasi iktidarın yargı üzerindeki etkisini göstermesi açısından da düşündürücüdür. Yargının böyle bağımsızlığını yitirmesi siyasi iktidarın etki alanına girmesi durumunda hukuki olmaktan çok siyasi kararlar ve yaklaşımlar ortaya çıkmaktadır” dedi.

Yargıtay kararı ilgisiz
Özbek, Savcılığın kararındaki emsal gösterdiğini Yargıtay kararına da değinerek, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bir Yargıtay kararına atıf yapıyor. Orada bir vatandaşın kızına verdiği bir ad var. Bu gerçek kişilerle ilgili olan bir husustur. Burada ise bir dernek söz konusudur. Bir tüzel kişilik vardır. Dernekler, Türk kanunlarına göre, Türk hukukuna göre oluşturulur ve Türkçe adlar, Türkçe ibareler kullanırlar. Kullanmak zorundadırlar. Bu dernek tabelasında aynı zamanda Türkçe olmayan, Kürtçe kelimeler var. Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği’nin Kürtçe adlandırılması da aynı tabela üzerinde yer alıyor” şeklinde konuştu..

Meydan okuma
Özbek, Irak’ın kuzeyinde kurulmuş olan çapulcu devleti simgeleyen paçavraların dernek binasına asılı olduğuna dikkat çekerek, “Sarı, kırmızı, yeşil renkli bayraklar bir meydan okuma havasında asılmış. Üstelikte binanın değişik cephelerine, her penceresine bir meydan okuma havasıyla asılmış bayraklar da incelendiğinde masumane bir şekilde, bir  dernek olarak değerlendirilemeyeceği görülmektedir. Anayasa değişmediği sürece burada kanuni bir düzenleme bile yapılamaz. Kaldı ki mevut kanuni düzenleme bu ibareye izin vermiyor. Şu anda yapılması gereken Diyarbakır Valiliği’nin Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz yoluna başvurmasıdır” açıklamasını yaptı.